Slitig sommar för personal på Skellefteå lasarett

”En hemsk sommar”. ”Vi hinner inte med”. ”Det här är inte patientsäkert”. Det är kommentarer från personal vid Skellefteå lasarett om sommaren och hur arbetet förflutit.

Foto: Annika Eriksson.

Foto: Annika Eriksson.

Foto: Foto: Annika Eriksson.

Not Found2015-08-28 20:00

Kerstin Lindgren, styrelseledamot i Vårdförbundet, Västerbotten säger:

– Rent generellt, på de avdelningar där det varit väldigt tungt i sommar så är huvudanledningen bristen på personal inom vårdförbundets yrkesgrupper. Det finns helt enkelt inte vikarier att få tag i.

Enligt henne blir det en dominoeffekt. Kombinationen av hög vårdtyngd och brist på bland annat sjuksköterskor har på vissa avdelningar inneburit indragna luncher, övertid och facit blir slutkörd personal.

Vi möter Kerstin Lindgren i vårdförbundets lokaler på Skellefteå lasarett. Och utvärderingen av sommaren på Skellefteå lasarett är ingen munter läsning. På vissa avdelningar har personal gråtit av trötthet och frustration. De avdelningar där läget varit mycket ansträngt är bland andra kirurg- och ortopedavdelningarna, akutmottagningen, psykiatrin och på medicin-geriatriken.

Sammantaget säger Kerstin Lindgren att personalen gått på knäna.

– På vissa avdelningar är personalen slutkörd och personligen tycker jag att det är för bedrövligt. Vi säger ju till i förväg, men ledningen lyssnar inte.

Hon understryker också att avdelningscheferna har en omöjlig uppgift.

– Det är brist på sjuksköterskor men visst, det finns sjuksköterskor, men de flyr landstinget. Det här handlar om personalpolitik, understryker hon.

Det som måste ske är bättre planering, inte bara inför sommarperioderna. Det menar Kerstin Lindgren.

–Vi måste börja arbetet med rekrytering av personal redan nu. Som det är nu börjar arbetet med schemaläggningen inför sommaren alldeles försent. Sedan måste landstinget bli en attraktiv arbetsgivare, säger hon.

Personligen befarar hon att personalflykten kommer att fortsätta. Särskilt med sommarens kaos i färskt minne. Det Vårdförbundet i Västerbotten kräver nu är högre löner, bättre arbetsmiljö och hälsosamma arbetstider.

– Jag tror att många kommer att säga upp sig efter den här sommaren, som är den värsta som många av våra medlemmar har varit med om.

Vårdpersonal vittnar också om att tiden innan sommaren startar brukar präglas av oro.

– Det handlar om oro för att inte få ut sin semester och för att inte få ihop sommarens schemarader. Men också om när i tid personalen ska få ut sin semester och oro för att det är för lite personal.

En annan allvarlig aspekt som vårdförbundet uppmärksammat är studentflykt.

– Många som går sjuksköterskeutbildningen slutar när de gör sin första praktik och upptäcker hur tufft det här är. Där kan landstinget göra mycket för att öka attraktionskraften för sjuksköterskeyrket och inte minst för att få sjuksköterskestudenter att känna sig välkomna, men också våga erbjuda bättre löner.

Hur ser vårdförbundet på framtiden?

– När det gäller sommaren, så ska vi sätta oss med ledningen i september och diskutera det. Vår personal är utarbetad och det gäller över hela året. De behöver verkligen den sammanhängande sommarsemestern. Men brister inom våra yrkesgrupper finns under hela året och det vi måste göra är att se till att vården fungerar långsiktigt överallt i hela länet.

Kerstin Lindgren tillägger ändå att det finns en positiv aspekt i utvärderingen av sommaren.

– Kommunen har skött sig mycket bra i sommar. De har tagit över de patienter som varit utskrivningsklara utan dröjsmål.

Sjuksköterskor måste lockas tillbaka till landstinget genom högre lön och bättre arbetsvillkor.

undefined
Foto: Annika Eriksson.
undefined
Bekymrad. Kerstin Lindgren är styrelseledamot för Vårdförbundet, Västerbotten. Hon är djupt oroad över situationen i sommar för vårdpersonal. Foto: Annika Eriksson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om