Då, för tre år sedan, sa en majoritet av invånarna i Skellefteå nej till ett brobygge. Politikerna lovade att följa resultatet. Frågan är då om inte Socialdemokraterna sviker detta löfte då partiet vid måndagens sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott sa ja till brobygge.
– Den positiva utvecklingen i stadskärnan har gått med rekordfart de senaste åren, förtätning genom bostadsbyggande och företagsetableringar samt krav från handeln innebär att det ser helt annorlunda ut nu än för tre år sedan.
Det är tjänstemän på kommunledningskontoret som utrett hur de framtida trafiklösningarna bör se ut i centrala stan. Planeringschefen Lars Hedkvist slog vid presskonferensen på måndagen fast att aldrig någonsin förr har kommunen seglat i den medvind som just nu råder.
Långbänk hos politikerna
– Vi måste få fler förbindelser över älven. Förtätning pågår hela tiden och behovet av fungerande transporter växer.
Sedan början av 1960-talet har det diskuterats i kommunen om en ny bro behövs över älven. Trots att en bro inte har något med ideologi att göra har politikerna haft svårt att enas. Lorents Burman sa vid pressträffen.
– Vi har nått vägs ände, mitt partis vallöfte är en ny Centrumbro ska byggas. Detaljplanen för bron vann laga kraft år 2016, det finns alltså inga lagliga hinder för att bygga den. Vi kan inte bromsa oss in i framtiden.
Motsättningar finns
Vid pressträffen kom dock motsättningar åter upp mellan partierna, frågeställningar som har stötts och blötts under flera år i fullmäktigedebatter. På frågan om inte en fortsatt brodebatt kan skapa ett visst politikerförakt var svaret från Andreas Westerberg, Liberalernas gruppledare:
– Det är sant att det inte handlar om en egentlig ideologisk fråga. Men det som kan skapa förakt är att Socialdemokraterna beter sig maktfullkomligt, de respekterar inte vad som sagts i folkomröstningen.
Treklövern, det vill säga Moderaterna, Centern och Kristdemokraterna, vidhåller att de prioriterar kommunal finansiering av en E4-bro när Östra Leden ska byggas. Oppositionsrådet Andreas Löwenhöök gav ändå en viss öppning för att partiet i framtiden kan öppna för en Centrumbro.
– Men vi har inte ett tillräckligt underlag för att kunna säga ja i dagsläget. Vi vill ha utökade behovsstudier kring hur stort behovet är av en ny bro.
Innebär då detta att ni eventuellt kan ompröva ert ställningstagande?
– I dagsläget blir det mera av en hypotetisk fråga, vi kan inte säga ja i dagsläget.
"Fel placering"
Den 13 juni ska frågan om trafiklösningarna upp åter igen i fullmäktige. Socialdemokraterna har bestämt sig och nu öppnar även Vänsterpartiet för en stadsnära bro, även om prioriteten ligger på en bro i mer östlig riktning, (Läs ny E4).
Centerpartiet fortsätter att prioritera kommunal finansiering av en E4-bro och gruppledaren Carina Sundbom, säger:
– Vi tycker också att den påtänkta Centrumbron får fel placering.
Åter igen valfråga
Miljöpartiet fortsätter att plädera för vikten av ny E4-sträckning och vill prioritera en bro vid Östra Leden. Liberalernas gruppledare Andreas Westerberg fortsätter att plädera för att det är fel med ett brobygge. Han gick vid pressträffen hårt åt de styrande Socialdemokraterna.
– De visar nu upp sin maktfullkomlighet.
Sammanfattningsvis visade pressträffen att åter igen kommer brofrågan att figurera i den lokala valdebatten nästa år.
– Det är kanske inte vår viktigaste lokala fråga, men bron kommer säkert åter igen att bli hett debatterad, säger Andreas Löwenhöök.