I SVT:s Uppdrag granskning framgick att övergången till digitala trygghetslarm går långsamt. Trots att ansvariga myndigheter rekommenderar bytet före år 2015. Bakgrunden är Telias pågående släckning av det analoga nätet.
I Skellefteå är endast 140 av 1 600 larm bytta.
– Anledningen är att vi tidigare inte varit helt nöjda med de digitala lösningarna. Det handlar om nya produkter som inte varit helt trygga, säger Sören Stenberg, larmstrateg på kommunen.
Men nu planerar man en större övergång. Socialnämnden tar under vårvintern ställning till tidsplanen.
Är det klart under 2015?
– Det tror jag. Jag känner ingen panik här, hinner vi inte helt och hållet, så nästan i varje fall, säger Sören Stenberg.
Där det analoga nätet fortfarande finns, är ett analogt trygghetslarm fotfarande tryggast, fortsätter han. Problem uppstår när detta nät har släckts och man övergår till GSM eller IP-telefoni. Om täckningen brister, fungerar inte larmet.
– Det kan också uppstå problem om en mobilbas bara klarar en viss mängd samtal, då finns risken att larmet inte går fram.
Att byta samtliga analoga larm skulle kosta ungefär 2,5 miljoner kronor, exklusive arbetsresurser.
Berit Silverlind, äldreomsorgschef, säger att trygghetslarmen som finns i dag fungerar bra. Förra året fick man in 40 avvikelser, varav en ansågs allvarlig. Då gick larmet fram till larmcentralen, men därifrån uppstod en fördröjning tills personal kontaktades.
– Vi har utförliga riktlinjer för att kontrollera larmen, och vi kontrollerar dem regelbundet. Vi uppmuntrar även personalen att rapportera in avvikelser, just för att vi inte vill missa något.