Det är några av de strategier som Vänsterpartiet hoppas locka väljare med inför valet 2014.
Det berättade partiordföranden Jonas Sjöstedt och Maria Grip, ordförande i partiets västerbottniska landstingsgrupp, i samband med partiets distriktskonferens på Medlefors folkhögskola på lördagen.
I fokus stod framförallt akutsjukvården i inlandet, den som i år ska bli föremål för folkomröstning vars preliminära datum tidigare var 27 maj. Efter en remissomgång är tidpunkten nu oklar, vilket varken Jonas Sjöstedt eller Maria Grip är särskilt irriterade över.
– Det viktiga är hur frågan kommer att formuleras; att den sys ihop med de åsikter som samlats in i de områden som framförallt berörs.
Det vill säga: främst Dorotea (Doroteaupproret) och Åsele (där man stridit för att få behålla en egen ambulans).
Vänsterpartiet vänder sig mot förskjutningen av vårdresurser, både från inland till kust och från övriga kustkommuner till Umeå, och ser alltså en statlig avskrivning av studieskulderna för de läkare som väljer att bosätta sig och arbeta i inlandet som ett sätt att skapa kontinuitet i vården i inlandet.
Och på tal om inlandet vill man alltså höja avgifterna rejält för de gruvföretag som bryter malm i länet.
Jonas Sjöstedt beskriver Vänsterpartiet i Västerbotten som ett parti på frammarsch, åtminstone i ett avseende:
– 2008 hade vi 300 partimedlemmar här, nu är vi uppe i 600. Samma utveckling sker på andra håll i landet och den sker bara hos oss och Sverigedemokraterna.
Enligt en SCB-undersökning skulle Vänsterpartiet i ett riksdagsval i dag få 11-12 procent av rösterna i Västerbotten, men på riksnivå ligger det på lägre nivåer. Den smekmånad Jonas Sjöstedt fick uppleva varade inte mer än en vecka.
– Då var vi uppe i drygt tio procent, men nu handlar det om 5,7 - att jämföra med de 5,6 vi fick i valet.
En uppryckning inför nästa års val ska åstadkommas genom en satsa hårdare på frågor som berör hela landet, i stället för de som främst handlar om medelklassen i Stockholm. Hur många procent av rösterna det ska ge vill varken Jonas Sjöstedt eller Maria Grip spekulera i, men har ändå en förhoppnings som liknar övertygelse.
– Vi kommer att få en rödgrön majoritet i riksdagen.
Som EU-parlamentariker var Jonas Sjöstedt hyllad långt utanför de egna leden. Som partiledare har han fått uppleva en högst marginell ”Sjöstedt-effekt”.
– Inte särskilt överraskande. Jag har fått en annan roll, helt enkelt.