Upptäckten gjordes sedan företagarna sålt verksamheten vidare och de nya ägarna kontaktat kommunen för att undersöka om det krävdes några tillstånd för att fortsätta bedriva verksamheten i byggnaden.
Bygg- och miljönämnden konstaterade att företagarna hade ändrat användningen av byggnaden väsentligt och att det hade funnits ett tidsbegränsat bygglov för byggnadens nya användning. Men när det löpte ut, så ansökte inte ägarna till fastigheten om ett permanent bygglov, trots att de fortsatte att bedriva sin verksamhet i den. Byggnaden var inte heller brandskyddad enligt den kontrollplan som fanns och enligt räddningstjänstens synpunkter.
Uppfattade fel
Vid ett möte med en av företagarna så framförde personen att de inte hade uppfattat att det krävdes ett permanent bygglov för byggnaden. Detta trots att företagarna informerats om villkoren i det tidsbegränsade bygglovet. Företagaren framförde också att de hade anlitat en brandkonsult när de gjorde om byggnaden och att allt då hade blivit godkänt vid en besiktning.
Vid en brandskyddstillsyn av räddningstjänsten fem år efter ombyggnationen fick företagarna anmärkningar, men de hävdar att de då inte fick något krav om åtgärder.
”Borde ha förstått”
Bygg- och miljönämnden gör bedömningen att företagarna inte uppfattat eller förstått vilka åtgärder som förväntats av dem. Att bristerna i brandskyddet varit kända för dem under flera års tid, men att de ändå inte åtgärdat dem. Nämnden bedömer att informationen, om vilka regler och villkor som gällde för det tidsbestämda bygglovet, tydligt har framgått.
– Vi tycker att de borde ha förstått de beslut som de fått till sig, säger Evelina Fahlesson (S), bygg- och miljönämndens ordförande.
Permanent bygglov har sökts och beviljats i efterhand, men startbesked i efterhand har inte beviljats då det inte framgår att brandskyddskraven är uppfyllda. Bygg- och miljönämnden beslutar därför att påföra företagarna en byggsanktionsavgift om totalt 120 291 kronor.
Vi tycker att de borde ha förstått de beslut som de fått till sig.