Lorents Burman (S)
Vi kommer att behöva ta hand om fler äldre som lever längre.
Särskilda boenden och hemtjänst ska inte minska i framtiden och vi ska behålla kvaliteten. Fler kommer att behöva hjälp då fler blir äldre. Det krävs att vi blir fler invånare för att klara detta. Om kommunen växer har vi resurser att möta upp behovet i framtiden. Vi måste även se till att prioritera kommunens grunduppdrag.
Andreas Löwenhöök (M)
En växande äldre befolkning, brist på tillgängliga bostäder, att skapa valfrihet.
Det kommer att ställas högre krav på att kommunens resurser ska räcka till mer. Jag tror att konkurrens och valfrihet kan ge bättre resursutnyttjande och kvalitetsutveckling.
Vi vill fokusera på trygghetsboenden. Dels vill vi stärka stimulansbidraget som finns i dag till trygghetsboenden. Vi har i Alliansen även presenterat en idé om att kommunen erbjuder tomter i ytterområdena för en krona och den som vid anbud visar sig ha bästa alternativet får även förtur till en tomt mer centralt.
Vi vill införa lagen om valfrihet i hemtjänsten. Du ska kunna välja vem som kommer hem till dig och du ska kunna välja bort de som inte sköter sig.
Agneta Hansson (V)
Stora grupper framöver med omfattande behov av vård och omsorg. Att kunna erbjuda tillräckligt med omsorgs- och boendelösningar. Brist på solidaritet i befolkningen.
Viktigast för oss är att välfärden är offentligt finansierad så att varje skattekrona kommer till användning på rätt sätt och inte hamnar på ställen där vi absolut inte behöver dem. Vi måste skapa en trygghetskänsla hos människor så att de är förvissade om att de får den omsorg de behöver.
Vi behöver fler boendeformer när livet sviktar. Innehållet är viktigt och det ska finnas valfrihet i utbudet, exempelvis om man vill ha djur, äta veganskt eller ha en trädgårdstäppa. Men jag tror inte vi har kommit fram till exakt hur hela kedjan ska se ut. Det finns ett stort glapp mellan hemtjänst och särskilt boende. Nu pratar man om en mellanform och det tror jag kan vara bra.
Om de som har råd köper sig privata lösningar för att de inte litar på det offentliga faller till slut det gemensamt finansierade systemet. Det är en förtroendefråga för politikerna, att skapa förtroende för det offentliga systemet.
Andreas Westerberg (L)
Vi blir fler äldre som lever längre. Högre förväntningar på livet ökar behoven och kostar mer. Problem med finansiering då andelen i arbetsför i ålder blir mindre i relation till äldre och yngre.
Vi ser tre viktiga områden. Genom att bejaka ny teknik på ett smart sätt kan delar av äldreomsorgen bli billigare.
Vi vill låta människor arbeta till 70 och att det finns en flexibel syn på arbete. Detta kommer att lätta den ekonomiska utmaningen.
När det gäller arbetskraften i stort måste vi ha fokus på att personer kommer i arbete. Det är bättre att jobba och försörja sig än att få bidrag. Vi är därför för allt som underlättar att fler får jobb, exempelvis instegsjobb och begränsade skattehöjningar på arbete.
Markku Abrahamsson (SD)
Brist på platser i särskilda boenden. Att få aktörer att bygga trygghetsboenden utanför centralorten. Brist på sjuksköterskor inom äldreomsorgen.
Vi måste bygga fler boenden och utgå från behovet och inte förhålla oss till något rikssnitt. Det behövs 100–200 platser närmaste åren. Vi behöver både bygga nytt och renovera passande lokaler. Därför måste vi tillskjuta mer medel i budget och undvika att bygga med alltför stor fördyring.
Vi måste göra det attraktivt för aktörer att bygga utanför centralorten. Vi anser att man borde utreda möjligheterna för kommunen att ge ett större stöd till lånemöjligheter. Hur det ska fungera vet vi inte i dag. Men det är bättre än att ge bort tomter, som har föreslagits av Alliansen.
Vi vill skapa utrymme i budgeten för att anställa fler sjuksköterskor. Vi vill generellt ha fler händer i omsorgen. Det kan minska den höga arbetsbelastningen också.
Carina Sundbom (C)
Bostäder som är anpassade. Vi behöver fler som arbetar med äldre och vi måste få dem att vilja och orka jobba kvar här. Övermedicinering som leder till fall och skador.
Vi vill att kommunen jobbar för att stimulera att det byggs fler trygghetsboenden och att stimulera till anpassningar av lägenheter.
Vi tycker att man ska satsa på utbildning för de som börjar jobba i hemtjänsten och inte är undersköterskor. Det ska även finnas möjlighet till vidareutbildning och kanske att jobba under tiden man utbildar sig.
När det gäller övermedicinering behöver man forska mer på läkemedel som även bör testas på kvinnor. Man behöver även skärpa rutinerna och ha ordentliga medicingenomgångar. Det kostar förstås men jag tror man vinner på det i längden.
Hans Brettschneider (MP)
Rekrytering av personal. Fler trygghetsboenden och särskilda boenden. Den digitala utvecklingen.
Vi vill utreda hur organisationen fungerar. Jag tror det kan vara för många mellanchefer. Arbetsgrupperna borde får en friare roll att styra verksamheten.
Trygghetsboenden är viktiga för att bryta ensamheten hos äldre som fortfarande är pigga. Vi vill se fler privata aktörer som bygger och vi vill att kommunen ska vara mer offensiv och prata med tänkbara aktörer. De privata borde satsa på olika intressen och gärna runt om i kommunen.
Vi måste bygga fler särskilda boenden. De bör byggas där det finns mest efterfrågan och det bör finnas en bra plan för var man bygger.
Jag ser digitala lösningar som en möjlighet inom äldreomsorgen, speciellt då vi har många långa transporter inom hemtjänsten. Där kan trygghetskamera vara ett bra alternativ i samråd med brukaren. Man kan också tänka sig att om man väljer trygghetskamera så kan man istället få mer hemtjänsttid dagtid. Det ska finnas morötter i det här också.
Charlotta Enqvist (KD)
Kompetensförsörjningen. Att skapa fler platser på äldreboenden. Den upplevda kvaliteten måste bli högre.
Vi har länge tjatat om att tillåta olika aktörer att driva äldreomsorg för att få konkurrens mellan arbetsgivare. Då kan vi behålla mer kompetens och fler kanske väljer att utbilda sig inom vården. Det måste även finnas möjlighet till vidareutbildning.
Alliansen har lagt ett förslag för att gynna byggnation av trygghetsboenden för att få till hela kedjan av boenden. Om man tidigare kan flytta dit kan man kanske bo hemma längre och är kortare tid på särskilt boende. Vi måste även satsa mer resurser på att bygga särskilda boenden.
Vi vet att även omsorgen och vården dras med mycket administration. Vårdpersonal måste få mer tid med de äldre som behöver dem. Vi vill införa servicetjänster som sköter tvätt och städning exempelvis.