Befolkningens viktökning är en oroväckande utveckling, tycker nämnden för folkhälsa och primärvård i Skellefteå- och Norsjöområdet, som diskuterat statistiken på sin senaste nämnd.
– Det är en dramatisk ökning, och ett tydligt tecken på att frågan måste tas på allvar, säger Janeth Lundberg (S) ordförande i nämnden.
Nämndens bedömning grundar sig på statistik från Västerbottens årliga hälsoundersökningar samt studien ”Hälsa på lika villkor”. En enkätundersökning som genomförs vart fjärde år i samarbete Statens folkhälsoinstitut och ett flertal kommuner och landsting, bland andra landstinget i Västerbotten. Den senaste genomgången var år 2010, dessförinnan 2006. Kurvan fortsätter uppåt, framförallt i de norra delarna av länet.
Flest överviktiga i södra Lappland
Totalt sett hittar vi mest övervikt i södra Lappland, där hela 52 procent av männen är överviktiga. Men av dessa lider endast drygt 10 procent av fetma, vilket är under riksnittet på 13,6.
Mest Fetma i Norsjö och Skellefteå
I Skellefteå och Norsjöområdet har vi desto mer fetma. Den totala siffran för överviktiga är drygt 32 procent, men av dessa lider hela 16 procent av fetma.
Sedan 2006 har kvinnorna inte bara kommit ikapp, utan gått förbi männen på vissa områden. Av kvinnorna i södra lappland lider exempelvis drygt en femtedel av fetma.
Nämnden beslutade den 17 januari att föreslå Skellefteå kommuns folkhälsoråd, där nämndens arbetsutskott deltar, att prioritera vissa mål, bland annat de som rör ökad fysisk aktivitet, goda matvanor och säkra livsmedel.
Överläkare Kurt Boman, vid Skellefteå lasarett, har studerat sambanden mellan kolesterol, matvanor och BMI.
– Det som är mest oroväckande är att ökningen är störst bland de yngre. För dem över 60 år är siffrorna ganska oförändrade, säger han.
Varför blir vi allt tjockare?
– Det handlar om ett för stort intag av kalorier, från exempelvis läskedrycker och snabbmat. Att övervikten är större i norra länet påverkas av socioekonomiska skillnader, exempelvis åldersfördelning och utbildning.