Skellefteå Kraft drogtestar sina anställda: ”Är man påverkad i vår bransch kan det få stora konsekvenser”

Anställda på det kommunala bolaget topsas i munnen vid slumpvisa tillfällen för att företaget ska hålla koll på om någon arbetar påverkad av droger eller alkohol.

Not Found2016-04-29 14:00

Det var Folkbladetsom i går berättade att flera kommunala bolag låter drogtesta sina anställda, däribland Umeå Energi och Skellefteå Kraft.

Sedan november förra året genomför det kommunala bolaget Skellefteå Kraft drog- och alkoholtester av sina anställda.

– Vi gör det preventivt. Det är en arbetsmiljö- och säkerhetsfråga. Är man påverkad i vår bransch kan det få stora konsekvenser, eftersom vi jobbar med samhällsstruktur, el och jobbet ofta innebär mycket bilkörning. Sedan är det viktigt att man har ett arbetslag som fungerar bra, säger personalchef Eva Lindberg, till Norran.

Hon säger att eftersom företaget har ett rehabiliteringsansvar gentemot sina anställda så är det ett sätt att hjälpa till att identifiera om någon är i farozonen.

– Vi gör slumpvisa tester, ibland ganska tätt och ibland går det längre tid emellan. Testerna görs både på huvudkontoret och ute på våra anläggningar på till exempel Hedensbyn, Lycksele och Burträsk. Testerna görs både dagtid och kvällstid eftersom vissa jobbar skift. Riktmärket är att vi ska testa 25 procent av de 600 anställda varje år. Eftersom vi inte har hållit på så länge så har vi nog inte kommit upp i det än, säger Eva Lindberg till Norran.

Testerna görs även efter en nyanställning.

– Jag vet att Umeå Energi låter testa personen innan de anställer, men vi gör testet i samband med hälsoundersökningen som alla våra nyanställda får gå igenom. Då får man en startpunkt på hur man mår när man anställs. Sedan följer vi upp undersökningen vart tredje år.

Vad har testerna hittills visat?

– Ingen har hittills visat något positivt utslag för droger eller alkohol, säger Eva Lindberg.

Hur fungerar proven?

– Vi topsar de anställda. De får veta det en kort stund innan, det kan vara tio minuter uppemot en timme. De tar med sig sin legitimation till en sjuksköterska så säkerställer vi att det är rätt person. Sjuksköterskan tar ett a- och ett b-prov som id-märks och sedan skickas till ett labb på Karolinska. Visar a-provet positivt så testas b-provet också för att säkerställa att det blivit helt rätt. Sedan går provet till en läkare som är knuten till det företag som håller i testerna. Ibland kan det ju hända att viss medicin man äter ger utslag och då ringer läkaren upp personen och frågar upp kring den.

Innan Skellefteå Kraft drog igång med testerna i november förra året tog man fram rutiner och riktlinjer.

– Vi pratade med de fackliga ombuden och arbetade med frågan innan vi upphandlade en extern leverantör av testerna. Vi hade även en utbildning för alla chefer om varför vi gör det här, och de fick lära sig om tidiga tecken på missbruk och vad de kan vara uppmärksamma på.

Har ni fått någon typ av reaktioner från de anställda?

– Nej, egentligen bara funderingar om integriteten kring testerna. Eftersom vi hade förankrat det innan är det ingen som har hört av sig med kritik, säger Eva Lindberg.

Hur går ni tillväga om någon testar positivt för droger eller alkohol?

– Eftersom det är att betrakta som en sjukdom så sätter vi igång en rehabiliteringsprocess och tar hjälp av företagshälsovården, säger Eva Lindberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!