Och den kommun som är bäst i länet inom området är Umeå som hamnar på plats 24. Helsingborg har klättrat fyra placeringar på rankingen. Kommunen har antagit en blocköverskridande vision man arbetar efter. I ett pressmeddelande framhåller Helsingborg att man engagerat både nämnder och personal i förvaltningarna i arbetet. När det gäller generellt sett sticker kommunerna i Västerbotten ut genom att ha låg ranking.
Skellefteå kommunens miljöstrateg Jan Tarras Wahlberg är glad över att kommunen klättrat i rankingen. Anledningen till detta är bland annat att det nu finns så kallade ekosystemtjänster på plats.
– Det kan innebära mer konkret att vid exploateringar tittat vi på vad mister vi om exploatering sker och detta vägs då mot vad man kan få ut om området inte byggs ut eller omvandlas. Naturhänsynen prioriteras. Inom detta område är vi faktiskt unika i länet.
Träbyggandet
Annat som gör att kommunen klättrat i rankingen är att Skellefteå kommun är bra på energieffektiviseringar och återvinning. Träbyggandet med fokus på hållbarhet är också något som vägs in i index.
– Vi är också bra på att titta på kommande klimatförändringar vid byggande.
Samtidigt finns det givetvis områden där Skellefteå kommun inte är lika framgångsrik. Det gäller då bland annat transporterna.
– Vi använder bilen mycket och har höga krav på p-platser i innerstan. Jämfört med många andra kommuner, som exempelvis Umeå, har vi bekymmer då kommunen är så stor till ytan. Det är inte lätt att alltid hålla igång kollektivtrafik med täta turer då landsbygden är stor, säger Jan Tarras Wahlberg.
Ett annat område där kommunen kan bli bättre enligt Jan Tarras Wahlberg är att det inte finns någon kemikalieplan antagen.
– Det är ett område där vi måste skärpa oss.