Skellefteå ger inte lön då de utbildar sig – vårdfacket kritisk mot kommuner

Skellefteå kommun erbjuder inte full lön till de sköterskor som vill vidareutbilda sig till specialistsjuksköterskor. "Vi kommer att ha en dialog med Vårdförbundet i höst, men jag kan inte ge några löften om att vi inför modellen".

Stor brist. Landsting och kommuner behöver rekrytera tusentals sjuksköterskor och specialistsköterskor de närmaste åren.

Stor brist. Landsting och kommuner behöver rekrytera tusentals sjuksköterskor och specialistsköterskor de närmaste åren.

Foto: Stor brist. Landsting och kommuner behöver rekrytera tusentals sjuksköterskor och specialistsköterskor de närmaste åren.

Not Found2016-08-15 18:00

Det säger Kenneth Fahlesson, socialnämndens ordförande. Behoven av fler specialistsjuksköterskor är akut på många håll i landet. Just därför ger nu många landsting, regioner och kommuner ekonomiska morötter för de som vill vidareutbilda sig.

Enligt uppgifter från SKL, Sveriges kommuner och landsting, så behövs det anställas 38 000 sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor under de närmaste tio åren. I Västerbotten har landstinget infört att 13 sjuksköterskor får chans till praktik och vidareutbildning med bibehållen lön under ett par års tid.

– Det handlar om 13 platser inom onkologi och barnsjukvård, säger Jenny Olsson, Vårdförbundets ordförande i Västerbotten.

Morötter

Ett tiotal kommuner har infört samma modell som många landsting, det handlar bland om Umeå kommun. Där ges nu ett par sköterskor praktik och vidareutbildning.

– Vi hoppas givetvis att fler i länet ska följa Umeås exempel. Vi ska nu bland annat ha en dialog med Skellefteå.

Enligt Vårdförbundet är det oerhört viktigt att det finns morötter.

– Om man inte får lön utan tvingas ta studielån så kan man aldrig ta igen den lilla löneförhöjning man får som specialistsjuksköterska. Arbetsgivarna måste ge alla som vill denna chans då rekryteringsbehoven är så stora.

Kenneth Fahlesson, socialnämndsordförande, säger sig ha förståelse för fackets synpunkt och han utlovar att kommunen som arbetsgivare ska titta på denna modell.

– Problemet är ju bara att det finns fler grupper än sjuksköterskor där behoven ser ut på samma sätt. Jag vill dock inte avfärda den modell som Umeå och landstinget infört, rekryteringsbehoven finns ju vad gäller specialistsjuksköterskor.

Det behövs incitament för att fler ska vidareutbilda sig.

undefined
Stor brist. Landsting och kommuner behöver rekrytera tusentals sjuksköterskor och specialistsköterskor de närmaste åren.

Specialisering

Specialistsjuksköterska är en sjuksköterska med specialisering inom ett speciellt hälso- och sjukvårdsområde. Tidigare kallades specialistutbildningen för vidareutbildning. Specialistutbildningen är en pågyggnadsutbildning på avancerad nivå, omfattande 60-90 högskolepoäng (2-3 terminer, vissa på halvfart). Specialistsjuksköterskeutbildning krävs för att få utföra vissa yrkesuppgifter eller få arbeta på vissa arbetsplatser, exempelvis krävs specialistsjuksköterskeexamen inriktning operationssjukvård för att få arbeta med de yrkesuppgifter som en operationssjuksköterska gör.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om