Dessa bistra fakta är givetvis inget som glädjer kommunledningen. Det kommer att dröja över 1 000 år för att nå målet om nuvarande utveckling fortsätter. Maria Marklund, kommunalråd, är givetvis besviken över den nya statistiken.
– Helt klart, vi hade hoppats på en ljusare statistik.
Maria Marklund ser dock hopp vid horisonten. Bostäder byggs och kommunen satsar hårt på nyinvesteringar.
– Men vi måste bli bättre på integration. För många av de som får uppehållstillstånd flyttar från kommunen. Bostäder och jobb måste till för att få de utrikesfödda att stanna.
Maria Marklund säger också att visionsprogrammet om 80 000 invånare måste konkretiseras mera. Delmål ska sättas upp och utvärderas.
Oppositionsrådet Andreas Löwenhöök är också djupt bekymrad över statistiken.
– Visserligen har vi sett en viss ökning under några år, men det handlar om en avmattande ökning.
– Siffrorna från Statistiska centralbyrån är ett kvitto på hur det går för oss som kommun. Signalerna är tydligt, det går trögt. Strategin vi arbetar efter är tecknad i för breda penseldrag. Kommunen måste ta fram handlingsprogram inom olika områden, de styrande Socialdemokraterna måste bli tydligare kring vad de vill göra.
Tittar man i statistiken för Västerbotten är det ljusa siffror för Umeå, Robertsfors och Bjurholm, det är kommuner som ökar sin befolkning. Malå och Norsjö kommuner minskar sin befolkning. Arjeplog och Arvidsjaur minskar även sin befolkning.
Luleå däremot ökar sin befolkning med 122 invånare. Skellefteå har 72031 invånare, Luleås befolkning uppgår till 76 088 invånare.