Kommunledningen var hemlighetsfull på onsdagsförmiddagen. Meddelandet var att under eftermiddagen skulle en stor positiv nyhet släppas.
Och klockan 13.30 sa civilministern vid pressträffen att myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd ska omlokaliseras till Skellefteå.
– Det här är ett trendbrott, äntligen får vi en myndighet, det har vi kämpat för i många år, sa Maria Marklund, kommunalråd som givetvis fick medhåll av sin S-märkta kollega Lorents Burman.
.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; }.lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }
Den myndighet det handlar om har 15 anställda i dagsläget. De som arbetar vid myndigheten fick information på onsdagsmorgonen om att utlokalisering ska ske.
Myndigheten ska vara på plats den 1 september 2018.
Jobbat i det tysta
Mängder av statliga jobb har försvunnit från Västerbotten i decennier.
Norran har beskrivit denna verklighet i ett par stora artikelserier och lokalpolitikerna har utlovat att de ska arbeta hårt med frågan om att få fler statliga akademikerjobb till Skellefteå.
– Vi har arbetat hårt i det tysta och nu har vi ett resultat av jobbet vi lagt ner, säger Lorents Burman. Att vi får en myndighet till kommunen betyder oerhört mycket. Vi har brist på arbetsplatser för högkvalificerade akademiker.
Regeringen har sagt att målet är att 10 000 statliga jobb ska utlokaliseras.
Redan har det beslutats att E-hälsomyndighetens säte och delar av verksamheten ska lokaliseras i Kalmar, fastighetsmäklarinspektionen har flyttats till Karlstad och stora delar av Statistiska centralbyrån har flyttats till Örebro.
Lycksele också vinnare
På onsdagen kom så beskedet som är så positivt för Skellefteå. En annan glad nyhet för länet kom också nyligen, Lycksele får 100 nya tjänster inom arbetsförmedlingen.
Lorents Burman talar om att onsdagens besked är ett trendbrott.
– Äntligen får vi den här typen av jobb. I många år har det känts som att residensstäder och före detta regementsstäder har haft förtur. Utlokaliseringen kommer också ge en rad positiva kringeffekter.
De som arbetar vid myndigheten, som har förkortningen MFoF, får självklart behålla de jobb de har, men frågan är om samtliga anställda vill flytta till Skellefteå.
Erfarenheter från tidigare utflyttningar är att samtliga inte vill flytta till de nya orterna.
– De 15 som arbetar vid myndigheten i dag kommer mest troligt att bli fler i framtiden, sa Ardalan Shekarabi vid pressträffen.
Vårdnadsärenden
Vad är det då för myndighet som flyttar till Skellefteå?
Det handlar om MFoF som har till uppgift att bedriva ett kunskapsbaserat arbete i frågor som avser socialnämndernas familjerättsliga ärenden om barns vårdnad, boende och umgänge, fastställande av faderskap och föräldraskap och samarbetssamtal.
Myndigheten handlägger också familjerådgivning och föräldraskapsstöd. MFoF:s uppgift är också att utöva tillsyn över adoptionsorganisationerna.
– Det handlar om högkvalificerad utbildning som ställs på de som arbetar vid myndigheten, säger Ardalan Shekarabi.
Kristina Sundin-Jonsson, kommunchef, var också jublande glad på onsdagen.
– Beskedet är oerhört positivt. Här i kommunen finns det ett socialt patos som kanske har spelat in i regeringens beslut.
Från oppositionsrådet Andreas Löwenhöök, Moderaterna, kom det också positiva kommentarer på onsdagen:
– Det är bra att det lokaliseras en myndighet till Skellefteå. De statliga jobben i kommun är få och det behövs fler arbetstillfällen för akademiker.
Utflyttning av jobb är viktigt för att hålla ihop landet