– Vi har väldigt bra uppslutning inom Hemvärnet nu, säger Per Dalsten, Umeå som varit engagerad inom Hemvärnet sedan 1995. Nu är han yrkesvägledare inom försvarsmakten och sysslar med rekrytering och utbildning. Det var i samband med Hemvärnets 75-årsfirande, som man ordnade uppvisning på Folkets park i Skellefteå.
Fler vill gå med
Det har varit lite si och så med intresset för Hemvärnet. Men nu har det tagit fart, menar Per Dalsten och ger ett exempel:
– För tre år sedan så hade vi cirka 160 intresseanmälningar på ett och ett halvt år. De senaste tre månaderna i år så har vi haft lika många intresseanmälningar, säger han.
Varför har intresset ökat?
– Jag tror att det har med oron i omvärlden att göra, säger han.
En av dem som valt att vika en del av sin fritid till Hemvärnet är hundföraren Jenny Westin, Skellefteå. Hon tillhör 133 kompaniet.
- Jag gick utbildningen till hundförare 2008, säger hon och klappar om sin schäfer Klumpen.
Klumpen och Jenny Westin fungerar som ett ekipage inom Hemvärnet. Uppdragen i fredstid handlar bland annat om att söka försvunna personer.
– Hunden är en sensor som använder sina sinnen för att spåra upp människor i olika sammanhang, förklarar hon.
Ekipagets utbildning sker i regi av Svenska Brukshundklubben och dess lokala klubbar och för Jenny Westin handlar engagemanget i Hemvärnet delvis om ansvar.
– Jag vill göra en insats för samhället, både i orostider och i fredstid, säger hon.
Fredrik Burman, som också är Skelleftebo och engagerad i Hemvärnet sedan 1999, ingår i Stabsgruppen för Mc-ordonnanser. I fredstid rings han ut vid eftersök av försvunna personer.
– Det kan till exempel vara bärplockare och i snitt blir jag utkallad en gång per år, säger han.
Här kan du läsa mer om Hemvärnet.
I fredstid så har vi inom Hemvärnet vanliga, civila jobb.