På plats för invigningen som ägde rum i borrkärnearkivet, fanns SGU:s generaldirekt Lena Söderberg:
– Det här är en cyklisk bransch som går upp och ned. Men vi kommer i framtiden också att ha stort behov av mineraler, på grund av det ökade välståndet i världen, sade hon.
Mycket är redan undersökt. Det bevisar om inte annat det enorma borrkärnearkivet som finns i Malå.
I stället för att klippa band, fick dignitärerna Lena Söderberg, länsrådet för Norrbotten, Johan Antti och Rainer Bärs, sakkunnig expert, trycka på on-knappen och därmed starta igång den stora maskinen som står mitt på golvet.
Vad är det då som sker? anläggningsansvarige Rainer Bärs förklarar:
– Man får ut mycket detaljerad information om mineralsammansättningen genom den här metoden som kallas reflektansspektroskopi. I en förenklad beskrivning kan man säga att den mäter ljusreflexer från en yta.
Metoden i sig är inte ny. Den används redan i dag i många andra branscher, läkemedel, vatten, medicinsk, med flera. Men i det här sammanhanget är det banbrytande, eftersom projektet i sig är så stort.
– Det är det största scanningsprojektet i världen vad gäller stenar och mineraler, säger Rainer Bärs.
Sverige är öppet och transparent vad gäller vad som finns i marken och prospekterare i hela världen kommer framöver att kunna leta i samlingarna genom SGU:s hemsida.
– Genom att göra vårt material tillgängligt för forskare och prospekterare, minskar vi risken för onödig prospektering i olämpliga områden, säger Lena Söderberg.