Ska forska på ansett institut

Från Sandbackaskolan till Massachusetts Institute of Technology, MIT, i Boston, USA, ett av världens mest ansedda och prestigefyllda universitet. Det är vad som väntar Anton Möller, 18, Arvidsjaur i sommar. En vinst i Unga forskares tävling har belönats med ett stipendium som låter honom delta i ett sex veckor långt forskarprogram.

I mitten av juni. Reser Anton Möller till USA för att tillbringa sex veckor med att forska på MIT. Foto: GÖRAN WESTERLUND Foto: Foto: GÖRAN WESTERLUND.

I mitten av juni. Reser Anton Möller till USA för att tillbringa sex veckor med att forska på MIT. Foto: GÖRAN WESTERLUND Foto: Foto: GÖRAN WESTERLUND.

Foto: Foto: GÖRAN WESTERLUND.

Not Found2015-04-08 20:00

– Kul. Dels hamnar Arvidsjaur på kartan, trots att det är ett litet gymnasium här och det inte har någon spetsutbildning i fysik eller liknande kan man göra sådana här saker, dels blir det en upplevelse. Det visar också att om man sätter sig ned och läser tillräckligt dedikerat så blir det bra i slutändan.

Anton berättar att han redan klarat det mesta av sin gymnasieutbildning. Han till och med arbetar deltid som lärare på Sandbackaskolan där han alltså själv är elev.

– I höstas började jag som vikarie på Fridhemsskolan någon lektion då och då. Nu undervisar jag naturettorna här på Sandbackaskolan i matematik.

För ett år sedan fick han tips om sommarforskarskolan Rays som riktar sig till elever som läser andra året på gymnasiet. Han sökte och blev antagen.

– De 21 mest ambitiösa och duktiga gymnasieeleverna i Sverige antas till ett fyra veckor långt program i Stockholm där man får forska och studera vetenskaplig metodik. Jag hamnade på KTH, på kvantoptiska institutionen, och fick under fyra veckor forska kring hur lasrar beter sig och interagerar i materia.

Anton ville gärna återvända och höll kontakt med sin handledare, sökte och fick stipendier från Rotary i Arvidsjaur och från Norrbottens läns arbetarstugor. Han fick ledigt från gymnasiestudierna för att under tre och en halv vecka nu i vinter forska på heltid på KTH.

Resultatet av den forskningen är arbetet ”Modelling of Two Simultaneous Three Wave Mixing Processes in Nonlinear Optical Crystals”. Utan att gå in på detaljerna kan vi säga att det har med lasrar att göra.

– En typ av praktisk tillämpning är i gröna lasrar där infrarött ljus omvandlas till grönt ljus i en kristall genom en process liknande den jag studerat.

Anton ställde upp med sitt arbete i Unga forskares tävling och vann första pris i den regionala tävlingen och fick en plats i den nationella finalen tillsammans med 90 andra gymnasieelever.

– Där ställde vi ut våra arbeten i två dagar. Andra dagen fick vi träffa en jury bestående av forskare och professorer.

Juryn imponerades av Antons arbete och belönade honom med stipendiet till MIT och forskarprogrammet Research Science Institute där 70 elever från hela världen deltar.

– Ett önskemål som jag har är att fortsätta inom samma område som det jag gjort mitt arbete på. Ett annat önskemål är att forska inom teoretisk astrofysik.

Framtidsplanerna? Anton ska studera vidare men vad är han ännu inte på det klara med.

– Det mesta är intressant, inte bara fysik och matematik utan även kemi och biologi. Kanske blir det en civilingenjörsutbildning i teknisk fysik eller i medicinsk teknik.

undefined
Ung forskare. Anton Möller går tredje året på Sandbackaskolan i Arvidsjaur . Foto: Foto: GÖRAN WESTERLUND.
undefined
I mitten av juni. Reser Anton Möller till USA för att tillbringa sex veckor med att forska på MIT. Foto: GÖRAN WESTERLUND Foto: Foto: GÖRAN WESTERLUND.

Länktips

Rays sommarforskarskola: http://www.raysforexcellence.se/

Förbundet Unga Forskare: http://www.ungaforskare.org/

Massachusetts Institute of Technology: http://www.mit.edu/

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om