Under årets fyra första månader var sjukfrånvaron 10,5 procent. Det är en ökning med 2,5 procentenheter jämfört med samma period i fjol.
Alla grupper
Sjukfrånvaron ökar för både kvinnor och män och i alla åldrar. Ett oroväckande trendbrott är att de långa sjukskrivningarna, över 60 dagar, åter ökar och det rejält.
Enligt Lars Ekberg, personalchef på Malå kommun, finns det ingen enkel förklaring till att det ser ut som det gör. I stället är orsakerna komplexa, liksom arbetet med att vända utvecklingen:
– Det går inte att bara göra en sak och tro att det ska få verkan på sjuktalen. Det finns ingen quick fix, säger han.
Samtidigt är det nödvändigt att hitta lösningar. Förutom lidande för dem som drabbas leder höga sjuktal till försämringar i verksamheten och kraftiga fördyringar.
Miljoner
– För Malå kommun handlar det om fem, sex, sju miljoner kronor. Vi har dålig ekonomi och att få ner sjuktalen är jätteviktigt, säger Lars Ekberg.
Han berättar också att två större satsningar är på gång för att försöka vända utvecklingen.
Den ena är ”Malå kommun – en hälsofrämjande organisation”, där aktiviteter och delmål har tagits fram i samarbete med personalen.
Samarbete
Den andra satsningen är ”Projekt minska sjuktalet”, som genomförs inom ramen för samordningsförbundet Lycksele-Malå.
Här samarbetar flera myndigheter och organisationer – landstinget, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och de båda kommunerna – och det är en modell som Lars Ekberg tror mycket på:
– Det är ett tvåårigt projekt. Vi har anställt en utvecklingsledare som ska börja i september och hon kommer att vara placerad i Malå. Det är spännande och ovanligt att vi jobbar ihop alla fyra myndigheterna.
Det går inte att bara göra en sak och tro att det ska få verkan på sjuktalen. Det finns ingen quick fix.