Sjuksköterskeflykt från lasarettet

Minst ett tiotal sjuksköterskor har sagt upp sig bara i år vid medicin-geriatriska kliniken vid Skellefteå lasarett. Och samma tendens syns från flera kliniker, enligt Vårdförbundet:

Hård konkurrens om syrrorna. Ingela Lundmark, klinikchef.

Hård konkurrens om syrrorna. Ingela Lundmark, klinikchef.

Foto: Hård konkurrens om syrrorna. Ingela Lundmark, klinikchef.

Not Found2014-04-25 17:07

– Sjuksköterskorna slutar på grund av stress och arbetsbelastning, det är den enskilt främsta orsaken, säger Kerstin Lindgren, styrelseledamot i Vårdförbundet i Västerbotten.

Hon håller tillsammans med flera fackliga förtroendevalda på att göra sig en bättre bild av ”sjuksköterskeflykten”. Signalerna är oroväckande, säger hon. Till den redan tuffa arbetsbelastningen läggs snart sommarbemanning, med tillhörande tillfälliga lösningar.

Ingela Lundmark är verksamhetschef vid medicin-geriatrik kliniken. Hon säger att man för tillfället arbetar på att lösa sommarsituationen. De har kommit en god bit på vägen, men sjuksköterskebristen är påtaglig:

– Det här är ju ett problem vi delar med hela landet, bristen på sjuksköterskor. I Skellefteå konkurrerar vi nu ännu mer med kommunen, som tagit över hemsjukvården och därmed har ett större sjuksköterskebehov. Vi drar så att säga i samma personer, och det är många som ska ersättas vid semestrar och föräldraledighet.

Minst ett tiotal sjuksköterskor har sagt upp sig på grund av arbetsbelastning. Det låter allvarligt?

– Ja, det är väldigt allvarligt. Vi började se den här tendensen redan i höstas. Och det beror väl dels på att sjuksköterskorna har slitit hårt.

Att kommunen tagit över hemsjukvården har underlättat för sjuksköterskor att söka sig dit.

– Vi kommer säkert att se fler strömningar framöver, åt båda hållen.

Men nu går strömmen från er?

– Det är naturligtvis inte bra. Vi ska göra förbättringar på avdelnings- och kliniknivå och områden vi inte själva äger lyfter vi till ledningen.

Hur ska ni arbeta?

– Det handlar bland annat om att kartlägga vad som skulle kunna ge effekt, vad som skulle få sjusköterskorna att välja lasarettet. Vi måste arbeta tillsammans med personalen, rannsaka oss och se vad vi kan göra annorlunda och bättre.

För att klara semesterbemanningen vid medicingeriatriken har man i år tvingats lägga ut semestrarna över tre månader.

– Det är inte optimalt, men tillsammans med facket försökte vi hitta en lösning. Tyvärr nådde vi inte ända fram. Vi försöker även se över annat vi kan ändra. Vi kommer bland annat att förstärka med annan personal, både undersköterskor och andra, som till viss del avlastar. Men vissa arbetsuppgifter får bara sjuksköterskor göra, säger Ingela Lundmark.

Kerstin Lindgren, Vårdförbundet:

– Frågan är inte bara hur vi klarar verksamheten i sommar, utan också om hur vi klarar personalen. Och hösten, för det kommer saknas sjuksköterskor även då.

undefined
Hård konkurrens om syrrorna. Ingela Lundmark, klinikchef.
”Vi vill förbättra rekryteringen”Erbjuds 50 000 kronor i lönSjuksköterska säger upp sig i protestPolitiker: ”Inte måla fan på väggen”
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om