Och kan man dra paralleller till bland annat medarbetarundersökningen? I en skrivelse föreslår personalnämnden att kommunhälsan får uppdrag att göra den analysen. Och bakgrunden till frågorna (ovan) är utfallet av den genomgång som gjorts av sjukläget för 2014.
Det visar sig att sjukfrånvaron ökar, dock marginellt för 2014, och att sjukfrånvaron för kvinnor är nära nog dubbelt så hög som för män. Det är en av de faktorer som nu föreslås ska analyseras.
Marjo Bodén är chef kommunhälsan, Skellefteå kommun. Hon säger:
– Det känns bra att personalnämnden vill att vi ska analysera det här och det är viktigt att vi tar det på allvar och hittar lösningar på hur vi faktiskt får ner sjuktalen.
Bakgrunden till förslaget att utvärdera sjukfrånvaron, är att se eventuella samband och på det sättet också kunna göra rätt åtgärder.
I en skrivelse från personalnämnden föreslås att kommunhälsan, under 2015, får i uppdrag att:
- Kvalitativt analysera sjukfrånvaron och jämföra dess statistik med resultatet av medarbetarundersökningen. Fokus är arbetsbelastning och upplevd stress.
- I ett samarbete med social- och skol- och kulturförvaltningen kartlägga varje avdelning när det gäller upplevd stress och arbetsbelastning.
- Ge förslag på strategiska insatser, om det visar sig att det behovet finns.
– Det vi gör ska vi utvärdera under året, i juni och i december. Men om vi hittar åtgärder som går göra direkt, så gör vi ju det allt eftersom analysen pågår, säger Marjo Bodén.
Det känns bra att göra det här.Marjo Bodén, chef kommunhälsan, Skellefteå kommun.