Den 8 juni rapporterade Norran hur Hoppetgruppen AB, ägd av Jan Emanuel Johansson, tidigare socialdemokratisk riksdagsledamot och dessförinnan vinnare i dokusåpan ”Robinson”, köpt Libo Care i Kvarnåsen. Tisdag den 20 juni var Jan Emanuel på plats i Norsjö och Kvarnåsen för att inspektera det senaste köpet.
– Vi har länge letat efter möjligheten att etablera oss i området sen fick vi syn på Libo Care i Kvarnåsen och såg potentialen, säger han.
Tuff uppgift
Jan Emanuelsson beskriver bolaget som ett ”turn around case”, det vill säga ett företag som besitter potential men av olika anledningar inte fått verksamheten att fungera.
– Vi tar över ett varumärke som är negativt laddat, det är något vi måste arbeta med. Det handlar om att skapa förnyat förtroende hos kommunen, lokalbefolkningen, och hela samhället, säger Jan Emanuel Johansson.
Så sent som i oktober 2016 hittades en man död på Libo Cares behandlingshem i Norsjö. Kommuninvånarna har även vittnat om droger, kriminalitet och oroligheter kopplade till Libo Cares HVB-hem, då i Norsjövallen.
– Jag kan inte lova att allt blir guld och gröna skogar, det vore naivt av mig. Det här är en tuff uppgift och en tuff bransch, det är absolut inte enkelt. Det kommer att inträffa konflikter på hemmet, utanför hemmet och det kommer att vara oroligheter, säger jag annat skulle jag ljuga, säger Jan Emanuel.
Goda förutsättningar
För att minimera riskerna för problem och oroligheter hoppas Jan Emanuel att kunna arbeta tillsammans med lokalsamhället.
– Det som slog mig när jag besökte Norsjö är hur stor del av befolkningen som är engagerade i någon typ av förening. Jag tror att en viktig del i behandlingen är att låta människor komma in i ett normalt liv med rutiner och ordning, sådant smittar, säger han.
Förhoppningen från Jan Emanuel Johansson är att erbjuda de boende på hemmet praktikplatser, studier, delaktighet i föreningar och på så vis ett inträde in i civilsamhället. Ytterligare en faktor för en lyckad verksamhet är personalen som jobbat på HVB-hemmet i Kvarnåsen menar Jan Emanuel Johansson.
– Det finns gott om eldsjälar med god kompetens och erfarenhet, alla förutsättningar finns för att det ska kunna bli bra, säger han.
Marknaden styr
Tanken är att hemmet kommer att ha låg bemanning inledningsvis för att sedan expandera allt eftersom tiden går.
– Det gäller att bygga en grund och en bas som vi kan stå på, det kan vi inte göra om vi börjar med full beläggning. Vi kommer att blöda rent ekonomiskt under uppstarten med tanke på den låga beläggningen, men det krävs, säger Jan Emanuel Johansson.
Jan Emanuel Johansson har tidigare varit i blåsväder för sina verksamheter. Det har främst handlat om de pengar han tjänat via bolaget Hoppetgruppen AB. 2016 uppgav Expressen att Hoppetgruppen AB gjorde en vinst på 70 756 kronor per dag, en vinsökning med 9 465 procent jämfört med förgående år.
– Jag kan inte styra marknaden. Vi tillhandahåller en tjänst som marknaden efterfrågar, så enkelt är det. Sen är jag helt öppen med att jag gör detta på en kommersiell basis. Det handlar om tillgång och efterfrågan. Jag erbjuder en tjänst som uppenbarligen efterfrågas, säger han.
Jag kan inte styra marknaden. Vi tillhandahåller en tjänst som marknaden efterfrågar, så enkelt är det.