EU:s momskrav på ideella föreningar som trädde i kraft vid årsskiftet möttes av massiv kritik.
Nu har de backat om momskraven då de anser att ideella sektorn inte utgör ett hot mot den inre handeln i EU, och överträdelseärendet mot Sverige lades ned.
– Det är förstås jättepositivt att ideella föreningar är momsbefriade, hela sektorn fick ett jättelyft. EU tycker visserligen fortfarande att det är fel. De förstår inte riktigt det svenska föreningslivet som är väldigt unikt, säger Daniel Strandemo, verksamhetschef för Röda Korset i Skellefteå.
Men en verksamhet står utanför beslutet: Second hand-butiker.
Skatteverket och domstolen har satt en praxis som innebär att Second hand-butiker måste momsregistreras, vilket medför att de får 25 procent mindre intäkter till sitt ändamål, att hjälpa de utsatta i samhället. Allt överskott går istället till statskassan.
– Momsen är en sak. Men vi måste registrera oss som företag och måste då följa hela skattelagsstiftningen, säger Daniel Strandemo.
Det betyder att nya kassaapparater måste köpas, ett lagersystem införas och riktlinjer för prissättning på varorna ska följas.
Både omkostnader och arbetet med administration blir stora. Exempelvis måste kassörerna kunna skattelagsstiftningen.
Ett annat problem är kravet på att 60 procent av den totala arbetstiden ska vara frivilligt arbete, totalt utan ersättning.
– Arbetsmarknadsåtgärder som får ersättning av försäkringskassan räknas som avlönade. Det försvårar ett av huvudsyftena med organisationen; att hjälpa människor tillbaka till arbetsmarknaden.
Regeringen meddelar att de jobbar med frågan och försöker hitta en lösning. Men beroende på hur lång tid det tar kan det få förödande konsekvenser för många butiker.
Momsen ska betalas första maj, retroaktivt från första januari.
– Jag vågar inte vara hoppfull än, säger Daniel, det är inte första gången de svänger i frågan.
Jag vågar inte vara hoppfull än.