SD skärper uteslutningsregler

Sverigedemokraterna räknar med en central kampanjkassa på nära 45 miljoner kronor i riksdagsvalet. Vi har aldrig haft så mycket pengar inför ett val, säger partisekreteraren Richard Jomshof.

Not Found2017-11-26 15:56

När SD:s landsdagar avslutades på söndagen antogs förändrade partistadgar. Bland annat ska partistyrelsen omedelbart få stänga av medlemmar som skadar partiets anseende.

Avstängningen innebär att medlemskapet upphör att gälla fram tills att beslut tagits om eventuell uteslutning. Under den perioden kan den avstängde till exempel inte delta i partimöten.

På landsdagarna märktes en oro för att alla interna bråk och skandaler skadar partiet.

- Vi måste se till att höja vår lägsta nivå, sade ungdomsförbundet Ungsvenskarnas ordförande Tobias Andersson.

Granska bättreHan befarade att många väljare inte vågar rösta på SD bland annat eftersom de tror att partiet har en dold agenda. Andersson uppmanade partiet att bli bättre på att granska vilka som släpps in i partiet.

SD har uteslutit en lång rad medlemmar under mandatperioden. Till exempel uteslöts i september ordföranden i Dalarna, en tidigare ordförande i Halland och två kommunala gruppledare i Småland.

Många uteslutningar handlar om partiets sedan 2012 införda "nolltolerans" mot rasism. Det finns viss kritik i partiet mot hur bedömningen av sådana ärenden görs.

- Överlag tycker folk det är bra, men som alltid annars är frågan var man drar gränsen. Vissa medlemmar och även media vill ibland att vi ska ha en matematisk formel, säger partisekreteraren Richard Jomshof.

- Det är inte så enkelt. Det handlar inte bara om vad man säger, utan också om i vilket sammanhang det sker eller kanske om det sades i affekt.

Många bråkAndra uteslutningsärenden handlar om interna bråk. Jomshof uppger att partistyrelsen avskriver de flesta ärenden på grund av att det handlar om personkonflikter som partidistrikten måste lösa själva.

En annan förändring i partistadgarna ger partistyrelsen en tydlig rätt att besluta om att inrätta och avveckla förbund inom partiet. Bakgrunden är ungdomförbundet SDU:s revolt i partiet för ett par år sedan, som ledde till att man i stället bildade Ungsvenskarna.

Jomshof förklarar de många bråken och skandalerna i SD med att partiet växt från 5 000 till 27 000 medlemmar sedan 2010. Den snabba tillväxten och på vissa håll en svag organisation har, enligt partisekreteraren, gjort det ganska lätt att ta sig ganska högt upp i organisationen.

- Vi har ändå funnits ganska länge, trots allt, och ändå lider vi av de här sakerna, säger Jomshof.

Han tror att problemen kommer att minska genom en starkare organisation och bättre medlemsutbildning. Jomshof pekar också på att partiet har många fler lämpliga och politiskt erfarna personer att sätta på valsedlarna nu. Hittills har 4 000 kandidater godkänts, vilket är dubbelt så många som 2014.

SD har i dag 1 900 förtroendevalda i kommuner, landsting och riksdag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!