Satsar på att restaurera gamla flottlederna i Bureälven

Gamla flottleder i Bureå ska rustas upp och återställas till sin naturliga miljö. Under sensommaren och hösten kommer stenar återplaceras, botten restaureras och sidofåror öppnas.

Grävmaskin. För att flytta tillbaka de stenar som plockades bort i samband med flottningen har en grävskopa plockats in. Foto: Anders Lundqvist.

Grävmaskin. För att flytta tillbaka de stenar som plockades bort i samband med flottningen har en grävskopa plockats in. Foto: Anders Lundqvist.

Foto: Foto: Anders Lundqvist.

Not Found2017-08-10 07:15

I cirka sex veckor framöver pågår ett arbete med att rusta upp tidigare flottleder i Bureå. Bakom projektet står Skellefteå kommun, Naturskyddsföreningen, Lokala naturvårdssatsningen samt Länsstyrelsen Västerbotten.

– Projektet i sin helhet kommer att pågå i tre år. Den bit vi avverkar denna period sträcker sig från där vi nu påbörjat ner till Bjurbäck, cirka 1,7 kilometer nedströms. Sen har vi 30 vandringshinder som vi ska riva ut, det påbörjar vi under hösten, säger Tony Söderlund, fiskekonsulent vid Skellefteå kommun.

Projektet är beviljat 890 000 kronor, vilket leder till att inte allt arbete kan genomföras.

– Det blir bara en bråkdel som blir gjort. Det här är ett långsiktigt projekt vilket innebär att det blir en hel del kvar att göra även efter de här åren, säger Tony Söderlund.

Naturliga miljöer

Arbetet med att förbättra de gamla flottlederna i Bureälven påbörjades redan förra året. Under flottningen togs stenar bort från vattendragen för att timret skulle flyta ner så snabbt som möjligt ner till kusten där sågverken oftast låg. Detta innebar att mångfalden i vattendragen blev lidande.

– Vi har en grävmaskin som lägger tillbaka sten. Sen har vi precis öppnat upp en sidofåra som varit uttorkad under en längre tid. Genom att göra detta kan vi återskapa de gamla livsmiljöerna som rådde innan flottningen, säger Tony Söderlund.

Sportfiske

Genom att skapa de livsmiljöer som efterliknar de som rådde innan flottningen ägde rum förbättras alltså förhållanden för fisken såväl som vattenlevande insekter och organismer. Något som i förlängningen öppnar upp för exempelvis sportfiske.

– Det finns mycket olika insekter som gynnas. Men tittar vi till fisk är det harr och öring som kanske är de som gynnas mest av den här återställningen, säger Tony Söderlund.

Harr såväl som öring är populära fiskar för sportfiskare. I samband med provfiske hittades bland annat harr på 7-8 hekto i området.

– Vi vill gärna att det ska bli ett område som sportfiskare vill besöka. Samtidigt är det ett område som inte direkt tål hårt fiske, så fiskevårdsområdet och fiskare måste ta ett stort ansvar, säger Tony Söderlund.

Det blir bara en bråkdel som blir gjort. Det här är ett långsiktigt projekt vilket innebär att det blir en hel del kvar att göra även efter de här åren

undefined
Planering. Tony Söderlund, fiskevårdskonsulent och Elias Grape, grävmaskinist, samspråkar kring hur arbetet ska fortskrida. Foto: Anders Lundqvist.
undefined
Grävmaskin. För att flytta tillbaka de stenar som plockades bort i samband med flottningen har en grävskopa plockats in. Foto: Anders Lundqvist.
undefined
Flottleder. Tony Söderlund övervakar arbetet med att miljöåterställa vad som tidigare varit flottleder i Bureå. Foto: Anders Lundqvist.
undefined
Kollar botten. Med hjälp av en grävskopa skrapas den största stenen bort från botten för att skapa bra lekbottnar för fisken. Foto: Anders Lundqvist.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!