Det handlar om totalt 6 älvar och minst 200 kilometer vattendrag som ska restaureras i samband med projektet ReBorn.
– Tanken med projektet är att återställa och lägga tillbaka det som plockats bort under flottningen. Det handlar bland annat om att öppna upp sidoflöden, placera ut stenar och ta bort konstruktioner, säger Stefan Larsson, fiskekolog vid Länsstyrelsen i Västerbotten.
De älvar som omfattas av projektet är Lögdeälven, Åbyälven, Byskeälven, Piteälven, Råneälven och Kalixälven.
EU-pengar
Målet med arbetet är att öka den biologiska mångfalden, främst för lax, flodpärlmussla och utter, men även andra arter gynnas av återställningen. Bland annat ska minst 2 300 nya lekbottnar byggas. EU står för merparten av finansieringen, 74 miljoner kronor. Resterande pengar kommer från Havs- och vattenmyndigheten, cirka 42 miljoner kronor samt övriga samarbetspartners med cirka 7 miljoner kronor.
– Projektet är riktat mot så kallade Natura 2000-områden. EU har en lista på vilka arter som ska gynnas och vilka miljöer som ska ingå, det är en specificerad lista från EU. Lax, flodpärlmussla och utter finns alla med på listan, så det är dessa arter det arbetas främst mot, men även andra vattenlevande organismer, växter och djur som är beroende av älvarna kommer att gynnas, säger Stefan Larsson.
Tanken med projektet är att återställa och lägga tillbaka det som plockats bort under flottningen.