Det handlar om ett samarbete mellan snöskoterföreningen, Ideum, det vill säga kommunens arbetsmarknadsenhet, Arbetsförmedlingen och näringslivet.
Skoterföreningen kommer inte längre själv att behöva utföra underhåll och preparering av lederna, något som varit ett betungande uppdrag för styrelsen. Snöskoterföreningen blir nu beställare. Ideum, som samverkar med Arbetsförmedlingen, tar på sig att utföra arbetet på lederna. Vintertid handlar det om att prepararera lederna, under barmarksperioden om skyltning, röjning av sly, brobyggen med mera.
Lösningen presenterades för medlemmarna första gången vid ett informationsmöte den 1 september. På tisdagskvällen, vid föreningens extra årsmöte, sade de närvarande medlemmarna enhälligt ja till medverkan i projektet.
– Vi kan skapa Sveriges mest välskyltade skoterledsystem, vi kan ha bakvalar och stugor med ved. Det är pengarna som sätter gränserna, sa Mattias Jonsson.
Pengarna till snöskoterlederna ska till stor del komma från näringslivet. Kommer att svara för hårdvara och kostnader till arbetet med lederna som till exempel bränsle, bandvagn, arbetskläder, ledmarkeringsmaterial och reparationer.
Snöskoterföreningen kommer nu att formera en arbetsgrupp som tillsammans med Ideum och näringslivet ska dra upp linjerna för ansvarsfördelning, besluta om vilka leder som ska prioriteras med mera och sedan skriva avtal.
I och med den nya lösningen för skötseln av föreningens leder kunde det extra årsmötet också välja en ny styrelse.
Vi kan skapa Sveriges mest välskyltade skoterledsystem.