På plats fanns representanter från polisen, kommunen, landstinget och Region Västerbotten för att informera om hur missbrukarvården ser ut i dag.
– Jag tror att det finns en allmän bild om att det är svårt att få hjälp. Men hjälpen finns det gäller bara att veta var man ska vända sig, säger Jenny Åkerlund på Socialtjänsten.
De ville sedan att publiken, som förutom allmänheten bestod av frivilligorganisationer och personal från missbruksvården, skulle diskutera i grupper vad de tycker är bra med missbruksvården men också ge förslag på hur den kan bli bättre.
Socialtjänsten förklarade att vården måste ske frivilligt. Missbrukaren måste själv ansöka om vård. Bara om personen är i fara för sitt eget liv eller kan skada andra kan missbrukaren tvångsvårdas. Vilket väckte starka känslor hos föräldrar till missbrukande ungdomar i publiken.
– Vi oroanmäler till socialtjänsten som i sin tur pratar med vår dotter och hon säger allt är bra och då avskrivs anmälan, berättar en pappa.
Tony Söderlind på polisen ungdomsgrupp ger förslaget att föräldrarna även ska få skolan och andra anhöriga att slå larm. Som anhörig kan man aldrig ansöka om vård till en annan person utan bara göra en anmälan.
En annan stor fråga som diskuterades är hur man kan hjälpa och stödja barn till missbrukare. Från frivillig organisationen Skellefteå stadsmissionvill gärna se att större resurser sätts in för att hjälpa barn till missbrukare och föreståndaren Hans Marklund har skrivit ett medborgarförslag till kommunen.
– Vi ligger långt framme i Skellefteå och försöker fånga upp barn till missbrukare men vi kan absolut bli bättre, säger Jenny Åkerlund på socialtjänsten.