Sa ja till bidrag – trots styrelsens nej

Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande beviljade själv ett bidrag på 70 000 kronor till en KOL-förening, trots att föreningen redan fått avslag. Nu föreslås skärpta riktlinjer.

Foto: Foto: Jenny Petersson

Not Found2014-02-03 12:11

Varje år har frivilligorganisationer möjlighet att söka bidrag från landstinget för att främja folkhälsan. Landstingsstyrelsen beslutar om fördelningen. Nu föreslås att riktlinjerna skärps. Bakgrunden är en rapport från landstingsrevisorerna, där flera brister lyfts fram: Bland annat att styrning och kontroll av hur medlen fördelas är otillräcklig.

En av bristerna som lyfts fram av revisorerna, är att en förening som först fått ett avslag, fick beslutet ändrat efter att ansökningstiden löpt ut. Så här gick det till: Landstingsstyrelsen beslutade i december 2012 att inte ge länsorganisationen för Riksförbundet KOL något bidrag för år 2013.

Föreningen ifråga skickar då ett brev till landstingspolitikerna, där de beklagar avslaget. De skriver att föreningar med betydligt sämre ansökningar har beviljats bidrag, och kritiserar på flera punkter hur arbetet gått till. De skriver bland annat: ”Vi har funnit att bidrag beviljats en förening med god ekonomi, där kassören plockat ut ett arvode på 70 000 kronor.”

Efter detta brev, den 7 mars 2013, beslutar Karin Lundström (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, att föreningen ska få sina pengar, trots avslaget. Det gör hon utan att blanda in vare sig styrelse eller nämnd. När revisorerna frågar henne hur beslutet har tagits, svarar hon att det skett i samråd med en tjänsteman. Pengarna tas enligt revisorsrapporten från hälso- och sjukvårdsnämndens budget för oförutsedda utgifter.

Revisorerna rekommenderar i rapporten:

Att den interna kontrollen ses över, så att bidrag betalas ut i enlighet med regelverket. Och att delegationsordningen ses över: ”Beslut om fördelning av bidrag fattas av en tjänsteman trots att detta inte är reglerat i nämndens delegationsordning.”

Landstingsstyrelsen föreslår nu att extra kontroll läggs in i internkontrollplanen, samt att ett förslag till ny beredning tas fram.

 Du beviljade själv bidraget, trots att landstingsstyrelsen sagt nej?

– Nu är det inte jag som tar ut pengar från kontot, det går inte. Det skedde i samråd med en tjänsteman, säger Karin Lundström, hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande.

Får du ta sådana beslut som enskild förtroendevald, utan att ha styrelse eller nämnd med dig?

– Jo, nog kan jag ta beslut ensam. Det är kanske inget jag skulle rekommendera, men i det här fallet hade vi otydliga riktlinjer.

undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om