– Det känns viktigt att vi får bidra till julstämningen. Både för dem som jobbar, och för dem som ligger inne över jul och inte kan fira som vanligt med sin familj, säger Ann-Sofi Berglund, kock.
Hon är en dem som dagen före julafton förbereder julmaten i Skellefteå lasarettskök. Både 130 jultallrikar, till personalen som jobbar i afton och i natt, samt julbord till patienterna.
För patienternas del är julmaten utspridd över ett par dagar, så att de får några rätter per dag, inte ett komplett bord vid en och samma måltid.
– Många som ligger inne och är sjuka har begränsad aptit, då är det bättre att dela upp det så här, säger Viola Strand, avdelningschef för kostförsörjningen vid lasarettet.
Det är klassisk julmat som gäller: alltifrån sill, skinka och risgrynsgröt till Janssons frestelse och ungstekt lax.
Lasarettsköket brukar få fina omdömen, från både personal och patienter. Med hjälp av matråd får de feedback på sin prestation:
– Om en rätt inte fungerar så tar vi bort den, det gjorde vi exempelvis med lutfisken, det var få som åt av den.