Romernas rättigheter och historia

I eftermiddags hölls ett seminarium på ämnet på Campus i Skellefteå.

Föreläste. Lawen Mohtadi, journalisten och författaren, var på Campus.

Föreläste. Lawen Mohtadi, journalisten och författaren, var på Campus.

Foto: Arkiv

Not Found2014-05-06 17:00

Hon var en av dem som var på plats vid Campus för att föreläsa under seminariet som gick under namnet ”Rasism i folkhemmet – Romers kamp för medborgliga rättigheter”.

Mohtadi pratade om sin bok ”Den dag jag blir fri” som handlar om barnförfattaren Katarina Taikon och hennes kamp för romers rättigheter att bland annat kunna utbilda sig.

När hon blev tillfrågad om att föreläsa så tvekade hon inte.

– Jag hoppas att det ökar kunskapen och sätter igång ett nytt tänk. Och att det öppnar upp tankar om hur romer har blivit behandlade, säger hon.

Vad kan du irritera dig på, samt glädja dig åt om man tittar på dagens samhälle?

– Jag gläder mig åt de spännande initiativen för allas lika värde. Jag ser att folk står upp mot rasism och att ”så här kan vi inte ha det”. Det som bekymrar mig är de nazistiska aktiviteterna som har ägt rum den senaste tiden.

”Negativa attityder”

Hur romer har behandlats genom åren har förändrats och Lawen Mohtadi lyfter fram tillgången till bostäder och skolgång som ett exempel. Under 1900-talet var det få romer som fick bostad eller utbildning. De blev, i stora grupper, placerade på ett område där de bildade läger.

– De hindren är övervunna, men än idag finns det stora negativa attityder i samhället. Det är en stor utmaning att bryta fördomar, men det är viktigt, säger Mohtadi.

Belyste problem

Den romska aktivisten Rosario Ali Taikon var också på plats och höll i en föreläsning. Han pratade mycket om romernas historia, var de kom ifrån och att första gruppen romer tros ha kommit till Sverige år 1512.

Han belyste även en del i den diskriminering som han har hört att de blivit utsatta för. Till exempel att flera har bytt efternamn för att kunna få jobb.

– Jag har fått höra saker som ”när jag går i pension ska jag berätta att jag är rom”, säger Rosario Ali Taikon.

Det var Rättighetscentrum Västerbotten som genomförde seminariet i samarbete med Region Västerbotten, Campus Skellefteå och MR-dagarna.

undefined
Föreläste. Lawen Mohtadi, journalisten och författaren, var på Campus.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om