Sedan 2006 råder i princip rökförbud inom samtliga lokaler där landstinget verkar. Nyligen skärptes policyn, så att det tydligare framgick att inga rökprodukter är tillåtna.
Men på ett fåtal platser finns rökrummen alltså kvar. Det handlar uteslutande om beroende och rättspsykiatriska avdelningar, vid de psykiatriska klinikerna.
När rökförbudet infördes 2005 i Skellefteå, konstaterade man snabbt att inomhusmiljön blivit bättre. Det var även flera, både bland personal och patienter som lyckades sluta med tobaken helt. Men efter renoveringen av lokalerna 2010, kom rökrummet tillbaka.
Avdelningschefen Lars Hellgren förklarar:
– Det handlar framförallt om att säkerställa en medicinsk säker vård. Eftersom vi arbetar med personer med olika grad av motivation, det är en patientsäkerhetsfråga, säger han.
Risker med rökruta
Andelen rökare bland patienterna är många. De kan även vara tvångsinlagda. Att ha en rökruta utomhus visade sig problematiskt. Dels för att personer utifrån, via rökrutan, kan utöva påtryckningar. Dels för att ovälkomna preparat enklare hittade in till kliniken.
– Vi upplever en större trygghet med rökrummet inomhus, men vi har försökt placerat det så att patienterna som vårdas ska påverkas så lite som möjligt, säger Lars Hellgren.
Patienterna kan kämpa med ett flertal olika beroendesjukdomar. Man arbetar alltid parallellt med rökavvänjning, i den utsträckning det är möjligt.
– Här påverkar naturligtvis patientens egen motivation, och vi tar även hänsyn till hur abstinensen kan påverka personen.
Personalen röker inte i rökrummet, utan följer landstingets policy.