Skellefteföretaget Speed technology Sweden AB, med ägaren Per Boström, står bakom konstruktionen av räddningsvagnen som första gången testades av räddningstjänsten i våras. Det var vid en övning i Björkdalsgruvan.
Räddningsvagnen har utvecklats tillsammans med företaget Becur AB i Bureå för insatser under jord och vissa delar är mönsterskyddade.
Nu har Björkdalsgruvan köpt loss vagnen av konstruktören. Vagnen har kompletterats med en batteridriven motor. Syftet är att den ska driva hjulen vid en räddningsinsats under jord och avlasta räddningstjänstens rökdykare. Vagnen kan bland annat användas för att transportera räddningstjänstens materiel, men även användas som bår för skadade.
Dessutom pågår vidareutveckling av vagnen.
– Jag har förändrat vissa saker för att den ska fungera ultimat för vår del beroende på vad vagnen ska användas till vid ett specifikt tillfälle, säger Hans Jacobsson.
Han är rökdykare vid Skellefteå räddningstjänst och har varit med under hela resan med räddningsvagnen. Han deltog även när prototypen testades i Björkdalsgruvan.
Vid övningen Gottfrid var scenariot att rädda nödställda och skadade, inget släckningsarbete ingick.
– Vi har kommit en bit på väg, det viktigaste är att vi kan rädda folk och transportera skadade personer på räddningsvagnen, säger Hans Jacobsson och tillägger:
– Min uppgift är att utveckla räddningsvagnen så att den fungerar perfekt för räddningstjänsten om vi måste göra en insats i underjordsförvaret eller i en gruva.
Vid Gottfrid identifierades vissa justeringar som han kommer att arbeta vidare med.
– Jag tycker att övningar är bland det viktigaste vi gör så att vi är förberedda för de insatser vi kan hamna i, tilläger Hans Jacobsson.
Räddningsvagn med mönsterskydd