Röjer vandringshinder för fiskarna

Med över 100 åtgärdsställen runt om i Norr- och Västerbotten finns det gott om arbete för Trafikverket som arbetar med att röja vandringshinder för fiskar och andra vattenlevande organismer.

Smart konstruktion. Bantrumman underlättar för fiskar att ta sig upp såväl ner för bäcken med sin smarta konstruktion. Foto: Anders Lundqvist.

Smart konstruktion. Bantrumman underlättar för fiskar att ta sig upp såväl ner för bäcken med sin smarta konstruktion. Foto: Anders Lundqvist.

Foto: Foto: Anders Lundqvist.

Not Found2017-08-11 09:19

Under lång tid har fiskarnas vandringsleder förstörts till följd av bland annat dåliga vägtrummor och skogsnäringen, ett problem som Trafikverket nu jobbar på att åtgärda.

– Ibland har bara trummor rullats ut, utan tanke på att vattenlevande djur ska kunna passera, då kan det se ut lite hur som helst inne trumman. Här vid lillbäcken 1 hade vi till exempel en nivåskillnad på runt 40 centimeter för att ta sig upp i trumman, vilket var för högt för fisken, säger Roger Levander, byggledare.

Ger resultat

Arbetet som just nu pågår runt Lillbäcken 1 samt Lillbäcken 2 handlar om att underlätta för vandrande fisk och andra vattenlevande organismer. Att arbetet faktiskt ger resultat är något som Roger Levander är övertygad om.

– När vi öppnade upp trumman här vid Lillbäcken 1 hade vi en kö med fiskar som ville ta sig upp. Sen har vi sett små såväl som stora fiskar vandra upp och ner för bäcken, säger han.

I samband med elfiske under hösten 2011 redovisades ingen fångst i närheten av trumman eller ovanför trumman, nedanför trumman fångades dock öring.

– När vi gjorde arbete i Rickleån såg vi tydliga resultat redan efter ett år. Vi hoppas kunna se liknande resultat här, säger Roger Levander

Kågeälven

Återställningen av Lillbäcken 1 är en del i ett större projekt som handlar om att återställa Kågeälvens biflöden.

– Kågeälven är utsedd till en vildlaxälv av internationella havsforskningsrådet, något som väger rätt tungt. Genom att öppna upp älvens biflöden underlättar vi bland annat för laxen att leka, säger han.

En del kritik har inkommit mot projektet. Vissa menar att ingreppen är onödiga, stör trafiken och kostar mycket pengar, speciellt då inte fisk går i alla bäckar.

– Generellt har vi fått ett väldigt bra mottagande och folk är förstående. Sen finns det alltid de som är kritiska. Arbetet handlar inte bara om att underlätta för fiskar utan alla vattenlevande organismer. Därför finns det anledning att genomföra arbetet, även i bäckar där fisk inte vandrar, säger Roger Levander.

När vi öppnade upp trumman här vid Lillbäcken 1 hade vi en kö med fiskar som ville ta sig upp.

undefined
Byggnadsarbete. Vägen stängs av på fredagskvällen och öppnas i början av veckan, allt för att påverka trafiken så lite som möjligt. Foto: Roger Levander.
undefined
Smart konstruktion. Bantrumman underlättar för fiskar att ta sig upp såväl ner för bäcken med sin smarta konstruktion. Foto: Anders Lundqvist.
undefined
Rymlig trumma. Trumman med platt botten är fylld med grus och sten för att ge fiskarna en bra miljö. Foto: Anders Lundqvist.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!