Johan Persson sätter fast kroken i ledningen och drar till, det faller snö och med ett svung så åker ledningen upp på en säker höjd. Det knakar både i stolpar och i elledningarna när Johan Persson slår med det långa svajande snöslagarspöet i skogen utanför Renström.
– Man ska alltid stå vid sidan av ledningen, inte under när man jobbar ifall den går av för det är ju 10 000 volt i ledningen, säger P-O Lundberg.
Det är ett tjugotal som arbetar med det omfattande arbetet. Ett arbetsteam på två personer åker runt på skoter för att komma sig fram till ledningarna och slå bort snö från ledningarna. Området är stort så de får koordinater till mobilen av en helikopter för att lättare kunna hitta där det är som mest snö på ledningarna. Om det är förhållande där inte mobilen räcker till så använder de Rakel, samma kommunikationsnät som polisen använder men en annan kanal. Redan före jul så började två helikoptrar flyga för att inspektera ledningarna och kunna jobba förebyggande.
Snöslagarspöet är ett teleskopspö med en krok längst ut som de kan dra efter ledningen.
– Spöet är ganska tungt och otympligt, säger Johan Persson.
De kör en bit till med skotern för att säkra fler ledningar från snö och en utmaning är att inte fastna i den djupa lössnön.
– Förra veckan så var det en ledning som hängde väldigt långt ner mot marken. Det var på en skoterled och det är farligt. Vi vill att allmänheten ska ringa in till Skellefteå Kraft och felanmäla om de ser sådant, så vi kan åtgärda det snabbt, säger P-O som konstaterar att det är en rätt vanlig vinter när det gäller snömängden.
Förra helgen så hade Johan och P-O jour så det blev att jobba hela helgen för dem. De tycker att jobbet är smidigt och ganska fritt, men ibland får jobba de över när de befinner sig mitt i skogen. Säkerheten för personalen är viktig så varje år går de en säkerhetsutbildning.
– Vi hinner 0,5-1 mil per dag, det beror mycket på terrängen. Ibland blir det sprängning av snö och i andra fall är det grenar och träd som tynger ned ledningen, så då åker motorsågen fram, berättar P-O.
De lastar upp skotern och motorsågen på släpen igen och åker för att äta lunch.
– Idag blir det lunch i bilen, för det är smidigast, säger P-O.
För att minska risken för strömavbrott jobbar Skellefteå Kraft förebyggande. Av 360 mil kraftledning som hänger i luften är 200 mil mer drabbad av snön och måste röjas. De jobbar förebyggande för att minska risken för strömavbrott.
– Vi började redan före jul att flyga med helikopter för att inspektera kraftledningarna. Då var det inte lika mycket snö som nu. Det blev en hel del vid besiktningen som vi kan åtgärda snabbare och strömavbrotten blir kortare, säger Magdalena Brodin, affärschef för det lokala nätet.
Skellefteå kraft har totalt 65 000 elnätskunder och det är cirka 20 procent som är hårt drabbade av snön. Lycksele, Vindeln och Jörn, som är de nätområden som har fått mest snö, är kontrollerade med helikopter.
På Skellefteå Krafts hemsida hittar man var man felanmäler, driftinformation, och de strömavbrott som är planerade kan man se på en avbrottskarta.