Karin Enström har varit Moderaternas utrikespolitiska talesperson sedan regeringsskiftet 2014 och var innan dess Alliansens försvarsminister.
Nu kommer hon att leda partiets arbete i EU-nämnden, där regeringen förankrar sin EU-politik.
- EU står inför stora utmaningar på flera områden och jag ser fram emot att få förtroendet och såklart förvalta det, säger Karin Enström.
Följer partiets viljaHon fick frågan om att byta position och tackade ja till den. I övrigt vill hon inte gå in på hur och när beslutet fattades.
- Det är en viktig post inför alla stora förändringar som sker nu inför att EU ska bilda sin framtid, efter migrationskris, eurokris och efter att brexit genomförs. Jag har fått frågan och det är klart att jag gör det som mitt parti anser vara bäst.
Enström nämner fyra frågor där hon vill skjuta regeringen framför sig: EU:s inre marknad, migration, klimatarbete och säkerhetsfrågor.
- Vi ser att regeringen inte fokuserar tillräckligt på EU och när det sker så stora förändringar är det viktigt att Sverige verkligen är på plats, driver frågor och försöker bygga allianser med likasinnade.
Säger nej till riksdagenHelsingborgaren Jonas Jacobsson Gjörtler ersätter Karin Enström i utrikesutskottet och blir M:s talesperson inom utrikespolitiken. Han har sedan tidigare aviserat att han inte ställer upp i riksdagsvalet nästa höst.
När Moderaterna i Skåne spikade sina valsedlar i slutet av november stod han inte med på listan.
- Jag uppskattar mycket att man tar till vara krafter i riksdagsgruppen under hela den tiden man har uppdrag, säger han.
Inte sällan är partiers talespersoner i enskilda frågor också ministerkandidater i en eventuell regering.
- Jag ser inte fyra år till i riksdagen. Det betyder inte med nödvändighet att jag har stängt dörren för allt politiskt engagemang framöver. Utgångspunkten är att jag ska göra något annat, men saker och ting kan förändras och nu ger jag järnet för att vinna valet. Vilka dörrar det möjligen öppnar återstår att se, säger Jacobsson Gjörtler.