”Risken att bli smittad är liten”

Utbrottet av Ockelbosjukan för ett år sedan har gett ny kunskap och beredskapen har förbättrats. Det menar Magnus Evander, professor i virologi vid Umeå universitet.

SMITTA. Myggor sprider Sindbisvirus som ger Ockelbosjukan.

SMITTA. Myggor sprider Sindbisvirus som ger Ockelbosjukan.

Foto: SMITTA. Myggor sprider Sindbisvirus som ger Ockelbosjukan.

Not Found2014-08-16 09:36

Utbrottet av Ockelbosjukan vid Norrlandskusten i augusti 2013 kom utan förvarning.

– Vi hoppas att så småningom kunna förstå mer av sjukdomens orsaker och förlopp för att kunna ställa prognoser och gå ut med varningar i tid, säger Magnus Evander.

Viruset sprids med myggor mellan fåglar och ju längre sommaren lider blir desto fler fåglar infekterade. Och just på sensommaren har vi myggarter som biter både fåglar och människor.

– En vanlig sommar har vi några enstaka fall. Vad som orsakar stora utbrott vet vi ännu inte, men vi tror att en varm sensommar och höst är en av förutsättningarna för spridning till människor.

Mygg finns överallt och den som har kortbyxor eller kortärmat löper större risk att bli biten av en mygga som bär på viruset än den som har heltäckande klädsel.

Prover tagna på patienter visar att omkring 80 personer i åldern 7 - 85 år infekterades på bara några veckor. Två tredjedelar av dessa var kvinnor. De flesta som insjuknade var i 50-årsåldern.

Frågorna är fler än svaren vad gäller Ockelbosjukan. Nyligen visade en studie från Magnus Evanders forskargrupp att tre procent av befolkningen i Norr- och Västerbotten bär på antikroppar mot Sindbisviruset, vilket visar att dessa varit infekterade. På 1980-talet var det en halv procent.

Ett annat fenomen som saknar förklaring är att fler kvinnor än män insjuknar och kvinnor ofta får svårare symtom, trots att fler män haft en Sindbisinfektion.

Finns det någon anledning att vara rädd för Ockelbosjukan?

- Nej, risken att bli smittad är liten, säger Magnus Evander

Finns det något botemedel eller vaccin?

– Inte i dag. Chikungunyafeber är en likartad sjukdom, fast med kraftigare symtom, och den har spridit sig från Afrika/Sydostasien och till Karibien/Mellanamerika. Det kan motivera amerikanska läkemedelsbolag att ta fram ett vaccin. Kanske kan vi den vägen få ett verksamt vaccin mot Ockelbosjukan.

undefined
SMITTA. Myggor sprider Sindbisvirus som ger Ockelbosjukan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om