I Västerbotten rapporterades förra veckan 10 fall per 100 000 invånare, vilket innebär att länet är ”värst” i landet. Till Norrbotten däremot tycks viruset knappt ha anlänt, där mindre än ett halvt fall per 100 000 invånare rapporterats.
– Vad skillnaderna beror på är svårt att säga, det kan till viss del bero på landstingens benägenhet att ta prover. Men vad vi kan se är att vinterkräksjukan är extra tidig i år, säger Gunilla Persson, biträdande smittskyddsläkare vid Västerbottens landsting.
Att viruset är här på allvar syns dels genom antalet bekräftade fall. Dels genom de sökningar som allmänheten gör på 1177.se och som inkluderar ordet vinterkräksjuka, kräkningar och liknande.
Säsongstoppen brukar infalla efter årsskiftet, i februari och under sportlovsveckan. De senaste åren har vi haft relativt milda säsonger, fortsätter Gunilla Persson.
– Senaste året vi hade en riktig värstingsäsong var 2012, det året stack ut ordentligt. Säsongsstarten på detta år sticker också ut, säger hon.
Betyder det att vi har en till rekordsäsong att vänta?
– Det skulle kunna vara det, men det är för tidigt att säga. Det är definitivt en tidig säsong, men det skulle ju också kunna vara en tillfällig tidig topp.
Det finns flera saker att tänka på vid vinterkräksjuka:
– Framförallt är det viktigt att vara hemma när man är sjuk, och att vara hemma med sina barn. Barn ska vara symptomfria i minst två dagar, vuxna i en dag.
– Man bör hålla sig från matlagning, och kök och kyl i möjligaste mån, säger Gunilla Persson.
Handhygien är också viktigt. Och tvärtemot vad många tror, är handspriten inte särskilt effektiv.
– Handsprit biter på bakterier, men inte så bra på virus. Det är tvål och vatten och som gäller.