Rester från arktiska bär kan bli helt nya produkter

Just nu undersöker forskare från Sverige, Finland och Norge möjligheten att använda vax från arktiska bär för att skapa nya produkter inom områden som kosmetik, tandvård och förpackningsmaterial, skriver Luleå tekniska universitet i ett pressmeddelande.

Roberts Joffe, professor i polymera konstruktionsmaterial vid Luleå tekniska universitet.

Roberts Joffe, professor i polymera konstruktionsmaterial vid Luleå tekniska universitet.

Foto: Luleå tekniska universitet

Not Found2018-07-09 10:21
undefined

– Det finns gott om vilda bär på Nordkalotten men för närvarande tas mycket litet av vaxet tillvara. När juicer och andra produkter tillverkas blir vaxet en restprodukt som i nuläget går till spillo. Vi vill i stället ta tillvara på bärvaxet och öka värdet av råvaran för bärindustrin, säger Roberts Joffe, professor i polymera konstruktionsmaterial vid Luleå tekniska universitet i ett pressmeddelande.

undefined
Roberts Joffe, professor i polymera konstruktionsmaterial vid Luleå tekniska universitet.

Tillsammans med forskare från Finland och Norge har det tvärvetenskapliga forskningsprojektet fått en miljon euro från bland annat EU för att kunna utnyttja restprodukter från bärindustrin.

– Vi vill visa på potentialen för bärvax. Dess unika egenskaper kan användas för nya nischade produkter. Bärvax kan till exempel ge kosmetiska produkter fördelar som skydd mot UV-strålning och antibakteriella egenskaper, säger Roberts Joffe.

Det övergripande målet är att utveckla nya produkter och öka konkurrenskraften för företag i den arktiska regionen.

– Vi vill kunna visa exempel på befintliga produkter som lokala företag producerar som skulle bli bättre med hjälp av bärvax och visa att arktiska bär är en skatt som vi bör ta tillvara. En produkt baserad på vilda bär som produceras i Skandinavien borde också ha bra förutsättningar att bli ett starkt varumärke, säger Roberts Joffe.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!