Restaurangdöden drabbar Norsjö

Sugen på att gå ut och äta middag? Då är Norsjö samhälle fel ställe att vara på – där finns det numera inte en enda restaurang som stadigt har kvällsöppet.

Bara rester. Bara plattan och säkerhetsvalvet är kvar av Frasses. Hotellets restaurang i bakgrunden är stängd sedan länge.

Bara rester. Bara plattan och säkerhetsvalvet är kvar av Frasses. Hotellets restaurang i bakgrunden är stängd sedan länge.

Foto: Bara rester. Bara plattan och säkerhetsvalvet är kvar av Frasses. Hotellets restaurang i bakgrunden är stängd sedan länge.

Not Found2014-07-31 07:30

I slutet av maj förstördes Frasses i Norsjö i en våldsam brand. Sedan några dagar tillbaka har även ortens pizzeria varit stängd. Lägg därtill att det konkursade hotellet inte har haft någon matservering på länge.

Därmed står Norsjö samhälle helt utan matställe som stadigvarande har öppet på kvällstid. Som mest har en restaurang öppet tre kvällar i veckan i sommar. Några lunchrestauranger finns kvar, men där har det också tunnats ut efter den senaste tidens händelser.

Att restaurangkrisen slog till under sommaren – bland turister, hemvändare och semestrande Norsjöbor – gör inte saken bättre.

– Det är många besökare utifrån som frågar var man kan äta. Ibland har vi fått hänvisa dem till OK, berättar Mona Jonsson, som jobbar på hemslöjdsutställningen på Medan.

Restaurangdöden slår även hårt mot ortens företagare.

– Spontant tycker jag att det är rent bedrövligt, säger Patrik Lindgren, vd för Swedlist och ordförande för Företagarna i Norsjö.

Han vittnar om svårigheterna med en så naturlig sak som att bjuda besökare på mat. Och om det handlar om middag gäller det att kryssa sig fram för att se vem som har öppet.

Patrik Lindgren berättar att frågan har varit upp på företagarnas bord flera gånger. Ofta har den kopplats ihop med behovet av någon sorts hotellboende i samhället, en annan fråga som blev akut när hotellet gick i konkurs.

– Där är förslaget från både allmänhet och företagare att det blir en mindre del för övernattning och en lite bättre restaurang.

Patrik Lindgren konstaterar att det inte har funnits någon kultur bland Norsjöborna att gå ut och äta. Det går dock att ändra på, tror han:

–  Men då måste det finnas ett utbud.

Några som har tagit tillfället i akt är paret Catrine Lundström och Håkan Mikaelsson från Svanfors. De har ett mobilt hamburgerkök som de brukar åka runt med på marknader och liknande, och nu står det sedan några dagar tillbaka i centrala Norsjö.

Catrine Lundström berättar att affärerna går bra.

– Norsjöborna är jätteglada för att vi är här och de vill att vi ska stanna. De brukar också fråga hur länge vi blir kvar, säger hon.

Och hur länge blir ni kvar?

– Så länge vi får stå här och så länge folk vill köpa hamburgare.

undefined
Bara rester. Bara plattan och säkerhetsvalvet är kvar av Frasses. Hotellets restaurang i bakgrunden är stängd sedan länge.
undefined
Vill ha en lösning. Patrik Lindgren, ordförande för Företagarna i Norsjö, har fått mycket reaktioner på läget från företagare och allmänhet.
undefined
Det är serverat. Catrin Lundström serverar Tomas Nordén en burgare från det mobila köket. ”Toppen att de kommit hit”, tycker Tomas.
Kommunen efterlyser entreprenörer

Bakgrund

Matställen i Norsjö kommun, caféer ej inräknade:

Bastuträsk värdshus (Bastuträsk).

Bäckerudden – Krogen i skogen (Mensträsk).

Källan Hotell-spa-konferens (Åmliden).

Svansele Vildmarkscenter (Svansele).

Somdee Restaurang & Catering (Norsjö).

BP´s Food Corner (Norsjö).

Cillas Café 56 (Norsjö).

Lilla Amir pizzeria och restaurang (Norsjö).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om