På torsdagsmorgonen började Anna Sundelin, samordnande rektor, och Carina Adolfsson Nordström, ny rektor för teknikprogrammet, få meddelanden om det inlägg Terese Svedberg Björk skrivit på Facebook.
– Jag blev bestört så klart och förtvivlad över att det här var en berättelse från Dragonskolan, säger Carina Adolfsson Nordström till Västerbottens-Kuriren.
Hon tog över som rektor den tredje augusti och har därför inte själv någon kännedom om händelserna som ska ha utspelat sig förra läsåret.
De båda rektorerna blev också förvånade. Kränkningarna som beskrivs i inlägget är inget de hört talas om eller som har kommit fram genom de elevenkäter skolan gör.
– Det finns mycket att prata om här, säger Anna Sundelin.
Läs också: Makt, kränkningar och sexism på stor gymnasieskola i Västerbotten
Hon menar också att det finns krafter utanför skolan som de måste diskutera mera. Exempel på detta är stereotypa framställningar av män och kvinnor.
De händelser som mamman skriver om anser båda rektorerna inte hör hemma på en skola. De menar också att, om händelserna stämmer, har de inte gjort tillräckligt när det gäller att arbeta med värdegrundsfrågor.
Enligt mamman ska både elever och lärare på teknikprogrammet utsatt flickor för kränkningar.
I mammans berättelse finns det också uppgifter om att den förra rektorn inte tagit problemen på allvar och ifrågasatt om det är nödvändigt att anmäla händelserna eftersom eleverna snart skulle ta studenten.
En annan anställd ska ha påstått att det handlade om åsiktsfrihet när en manlig elev sagt att män hade rätt att våldta kvinnor eftersom de är män och att alla kvinnor måste acceptera det.
Anna Sundelin och Carina Adolfsson Nordström fördömer dock ett sådant uttalande. Kränkningar av det slaget kan inte döljas bakom att det skulle handla om yttrandefrihet. De accepterar inte kränkande uttalanden och det finns en tydliga riktlinjer för hur skolan ska hantera sådant.
– Man får inte säga vad man vill. En elev får inte säga något kränkande till en annan elev, säger Sundelin.
Läs också: Elevernas reaktioner på sexismen: ”Blir fruktansvärt arg när jag hör det”
Någon anmälan om händelserna har inte lämnats in. Därför är det svårt för skolan att hantera just de här frågorna.
– Det finns tydliga rutiner och en tydlig ärendegång. Vi ska ha ett bra bemötande och utifrån deras upplevelse har vi brustit i bemötandet, säger Adolfsson Nordström.
Anna Sundelin instämmer.
– Det goda bemötandet får man inte kompromissa kring.
Skolledningen blev tagna på sängen över de reaktioner som facebook-inlägget skapade. De ska nu sätta sig ned och planera hur de går vidare och kan förbättra både hur värdegrundsfrågorna diskuteras med eleverna och hur skolan blir bättre på att bemöta elever och vårdnadshavare.
Uppgifterna om att en lärare också sagt sexistiska uttalanden är inget som rektorerna kan kommentera.
– Men det är inte ok, säger båda två.
Att mamman berättade om föräldrarnas och dotterns upplevelse och att berättelsen fått så stor uppmärksamhet tycker rektorerna trots allt är bra.
– Det är inte konstigt i den stora debatten som är kring ”metoo”. Jag förstår att det här inlägget rör om i själen hos väldigt många och att det får den här dimensionen, säger Adolfsson Nordström.
Anna Sundelin menar att finns många aspekter på händelsen. Dels är det ett enskilt ärende. Men det finns också strukturer och kulturer som skolan nu måste ta tag i.
– Vi måste sortera upp och se var är det vi brister.
Av de elever som väljer teknikprogrammet är 20 procent flickor. Rektorerna anser att det är extra viktigt att vara uppmärksam så att det inte skapas kränkande kulturer vid program där ett kön dominerar.
– Vid kommer att jobba stenhårt med de här frågorna, säger Sundelin.
Hur de ska utveckla sitt arbete för att undvika att något liknande inträffar har de ännu inte hunnit ta fram någon plan för.
– Vi kan inte slå oss till ro. Att förändra kultur och värdegrund är ett långsiktigt arbete. Det är det som händer nu. Den insikten är väldigt stark just nu, säger Sundelin.
– Och är det så att saker varit felaktiga är det jättebra att det kommer ut och att vi kan göra något åt det. Och att folk reagerar på det, tillägger Adolfsson Nordström.
Monica G Engström/Västerbottens-Kuriren