Regeringens nationella samordnare: ”Fris-grupperna i Skellefteå är ett gott exempel”

Konkreta åtgärder mot våldsbejakande extremism har nyligen debatterats i Skellefteå: ”Det är mycket glädjande att elva kommuner av femton i Västerbotten slöt upp”, säger regeringens samordnare, Anna Carlstedt.

Not Found2017-10-24 16:19

Hon är nationell samordnare mot våldsbejakande extremism och tillsammans med landshövding Magdalena Andersson fanns hon i Skellefteå på tisdagen. Inbjudna var aktörer från Västerbottens alla kommuner. Huvudsyftet var att diskutera och konkretisera arbetssätt och förebyggande åtgärder mot våldsbejakande extremism.

Anna Carlstedt menar att det finns ett riskmedvetande i Västerbottens kommuner och även hur man kan förebygga våldsbejakande extremism i alla dess former.

Här nämner hon Förebyggande rådet i Skellefteå (Fris) som ett av fler goda exempel. Fris har grupper knutna till orter och skolor i Skellefteå kommun och består av deltagare från skola, fritid, sociala, polisen samt kyrkor och föreningar.

Läs här: Förebyggande rådet i Skellefteå. 

Regeringsuppdraget mot våldsbejakande extremism inleddes 2014 och avslutas vid årsskiftet. Då kommer Brottsförebyggande rådet (Brå) att ta över. Nu åker Anna Carlstedt runt i landet och sammanfattar kommunernas medvetenhet, beredskap och även förebyggande verksamhet.

– Jag tar också med mig saker som kan appliceras på andra orter i Sverige.

Under dagen i Skellefteå gick man även igenom konkreta scenarion.

– Ett var hur man ska agera om en högerextrem organisation är väldigt aktiv på en skola, eller om det inträffar ett attentat mot en religiös lokal, säger Anna Carlstedt och tillägger:

– Samarbete inom kommunerna är nyckelordet och det framgår att man har förstått att fler aktörer än polisen måste engagera sig, säger hon.

Det är mycket glädjande att elva kommuner av femton slöt upp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om