Nyss hemkommen efter en veckas semester i Tokyo och jag kan inte annat än imponeras av vilken väloljad maskin och kontrollerat kaos den jättestaden är och hur friktionsfritt allt rullar och möjliggör att denna myrstack faktiskt fungerar.
Men som tidningsmänniska är det klart att jag alldeles särskilt lägger märke till hur tidningsläsandet ser ut i de länder jag besöker.
Japanerna är nämligen ett läsande folk. Med otroligt mycket tid på pendeltåg och tunnelbana, pendlingar på upp till 1,5 - 2 timmar enkel väg är inte ovanliga, finns mycket tid för läsning.
Men precis som på många andra håll i världen har papperstidningarna på tunnelbanan ersatts av läsplattor och mobiltelefoner.
Trots det är papperstidningsläsandeti Japan fortfarande relativt högt, även om upplagorna även där sjunker.
Enligt Japan Newspaper Publishers and Editors Association uppgick den totala upplaganför allmänna dagstidningar i Japan förra året till drygt 40 miljoner exemplar. Det betyder att den totala upplagan har sjunkit med lite drygt 1 procent de senaste fem åren.
Det kanske inte låter särskilt mycket (svensk dagspresstappade i genomsnitt 5 procent mellan 2013 och 2014), men då ska man betänka att det i siffror handlar om drygt 4,2 miljoner exemplar. Så det finns nog viss anledning till oro även för de japanska tidningsägarna.
Och precis som i Sverige, liksom på andra håll i världen, är det de unga läsarna som lämnar papperstidningen.
Men återigen. I ett globalt perspektiv är upplagan hos de stora japanska dagstidningarna exceptionellt hög. Världens största dagstidning, Yomiuri Shimbun, hade 2013 en upplaga på drygt 9,5 miljoner exemplar. Och precis som många andra japanska dagstidningar har den både en morgon- och en kvällsedition, samt flera lokala editioner.
Då kan man fråga sig hur man sätter in Norran, med en total upplaga som täcker ett litet bostadsområde i Tokyo, i en kontext där man jämförs med världens största dagstidningar. Ingen roll alls naturligtvis om man skulle fokusera på absoluta upplagetal. Däremot är det högintressant ur ett perspektiv där man kan jämföra hur papperstidningsläsandet ser ut i världens folkrikaste storstadsregion med utvecklingen på lokal nivå. Plötsligt blir det tydligt att våra medievanor och utvecklingen av hur vi konsumerar nyheter ser mer eller mindre ut på samma sätt, oavsett om vi bor i Skellefteå eller Tokyo.
+ Att ni nu är 17 000 som gillar Norran på Facebook!
- Att med jetlag i kroppen mötas av fullständigt flygkaos i Sverige.
Och precis som i Sverige, liksom på andra håll i världen, är det de unga läsarna som lämnar papperstidningen.