Protester i Berlin efter AFD:s valframgångar

Drygt 60 miljoner tyskar har i dag möjlighet att rösta fram landets nästa parlament. Angela Merkels kristdemokrater leder stort, men trots det finns spänningsmoment. Ett av dem stavas AFD - partiet som väntas ta högerpopulismen in i den tyska politikens finrum.

Jens Meyer/AP/TT

Jens Meyer/AP/TT

Foto: Jens Meyer/AP/TT

Not Found2017-09-25 00:56

"Hau ab!" - stick! De hätska talkörerna vid Alexanderplatz i Berlin kunde ha varit hämtade från ett torgmöte med Angela Merkel, som under valrörelsen ofta fått påhälsning av högerextrema gaphalsar.

Den här gången riktas uppmaningen dock mot Alternativ för Tyskland (AFD), som med runt 13 procent av rösterna blev parlamentsvalets stora vinnare. Utanför partiets valvaka har hundratals demonstranter samlats för att protestera mot högerpopulisternas framgångar.

- De låtsas att de är ett demokratiskt parti, men i själva verket är de homofober och främlingsfientliga, säger Natalie Goldman, som står i främsta ledet.

Ett paradigmskifteAFD:s intåg i förbundsdagen är inget mindre än ett paradigmskifte. För första gången i förbundsrepublikens historia har ett parti med tydligt främlingsfientliga inslag tagit plats i parlamentet, något som lär hålla både kristdemokratiska och socialdemokratiska partistrateger sömnlösa under lång tid framöver.

Högerpopulisternas framgångar är inte den enda skrällen i Berlin i kväll. Med omkring 33 procent av rösterna har även den kristdemokratiska unionen gjort ett mycket svagt val, och Socialdemokraternas dryga 20 procent är det sämsta resultatet under efterkrigstiden. Trots det blir kristdemokratiska CDU/CSU största grupp i förbundsdagen och Angela Merkel sitter av allt att döma kvar som kansler.

Vem hon ska regera med är oklart. Bara minuter efter att public service-bolagen presenterat sina vallokalsundersökningar klockan 18 meddelade SPD-ledningen att man inte är intresserad av en fortsatt stor koalition, utan går i opposition. Därmed återstår bara en möjlighet för Merkel - en så kallad Jamaicakoalition, med liberala FDP och De gröna, som sinsemellan är oense i många frågor. Resultatet bäddar för utdragna och konfliktfyllda förhandlingar.

Öppnar för samtalMerkel försökte ändå ingjuta mod i församlingen då hon klev upp på scenen i CDU-högkvarteret Konrad-Adenauer-Haus i Berlin efter att de första prognoserna kommit.

- Det är allt annat än en självklarhet efter så många år att vi återigen lyckats bli störst.

SPD-ledaren Martin Schulz säger att han är övertygad om att valet slutligen mynnar ut i en Jamaicakoalition, medan Merkel poängterade att det utifrån resultatet finns två möjliga koalitioner. Christian Lindner, ledare för FDP som kommer in i parlamentet igen efter att ha stått utanför en mandatperiod, öppnar för koalitionssamtal med Merkel, men pekar på att då krävs det en ny politisk kurs.

"Ska jaga Merkel"Katrin Göring-Eckardt, en av De grönas två toppkandidater, säger att man nu ska undersöka om det finns tillräckligt med gemensamma ståndpunkter för att ett regeringssamarbete ska vara möjligt.

AFD:s toppkandidat Alexander Gauland, som gjort en rad främlingsfientliga uttalanden under valrörelsen, hymlar inte om sina planer.

- Vi ska jaga Merkel, och vi ska ta tillbaka vårt land och vårt folk.

undefined
Jens Meyer/AP/TT
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!