Det var tre interpellationer som engagerade politikerna starkt. Moderaten Micaela Löwenhöök undrade bland annat vilka åtgärder som vidtagits då rapporter kommit från gymnasieskolor om att grupperingar av ungdomar trakasserar andra elever – främst då tjejer. Det handlar också om att vissa har gjort inbrott i skåp och att de sprider allmän oro och otrygghet.
Vänsterpartisten Lova Torstensson hade också lämnat in två interpellationer om den otrygghet som främst en del tjejer känner. Gymnasienämndens ordförande Bertil Almgren sa från talarstolen att han väl kände till de rapporter som kommit i höst. Åtgärder har enligt Almgren vidtagits från nämnden, skolledningarna och förebyggande rådet.
Strategier
– Skolorna har strategier för att bemöta detta. Det handlar till stor del om att ha ett värdegrundsarbete. Vi kommer inte i nuläget från nämnden att äska pengar för kameraövervakning.
Micaela Löwenhöök poängterade att vi aldrig får vara nöjda så länge tjejer känner sig kränkta.
– Det som har skett skulle aldrig accepteras på en arbetsplats för oss vuxna.
Det poängterades från talarstolen att det handlar om en liten grupp elever som sysslar med trakasserier. Lova Torstensson sa också:
– Det måste få konsekvenser för de killar som trakasserar tjejer.
Övervakning
Flera talare poängterade vikten av värdegrundsarbete och arbete kring jämställdhet. De flesta talare sa sig inte heller se att kameraövervakning skulle vara någon avgörande lösning.
– Finns kameror inne i lokalerna är risken att man bara flyttar ut bekymren till skolgården, sa Bertil Almgren.
I debatten framkom det också att möjligen en del av vissa problem kan finnas i trängseln på matsalen på Anderstorpsgymnasiet. Frågan om det behövs så många ingångar till skolorna väcktes också samt vikten av att många vuxna rör sig inne i skollokaler.
Att sätta in kameraövervakning är inte aktuellt i nuläget