Skolan har kärleksvecka och hon hade kommit dit för att föreläsa om värderingar och om hur lagstiftningen fungerar. På skolans begäran skulle föreläsningen också handla om droger.
– Det är ni ungdomar de är ute efter, de som säljer droger, så låt er inte luras. De kartlägger er och era intressen för att kunna designa något så att ni ska vilja köpa det, säger hon.
Hjärnan laggar ihop
Hon berättar att det varje vecka kommer ut två till tre nya nätdroger på marknaden. Det tar tid innan lagstiftningen hinner med och drogerna kan narkotikaklassas.
– De som köper dem brukar säga ”ja, men man kan ju inte åka fast”. Men det är det lilla bekymret. Det stora bekymret är att du kan dö. Men då tänker ni ”det händer inte mig”, ”jag är ingen missbrukare”. Men ni som inte tror att ni drabbas, gå hem och ta fram en yxa och däng er på fingrarna, säger hon och fortsätter:
– Ingenting borde hända med era fingrar, för ni tillhör ju kategorin som inte drabbas. Det är samma sak som att säga att ni inte kan bli beroende av droger. Det är bara att ni inte kan se hur haschet får hjärnan att lagga ihop. Förr eller senare blir alla som tar droger missbrukare.
Hon säger att polisen letar efter missbrukande ungdomar för att de ska få hjälp.
– Vi har inget intresse av att sätta dit någon, vi gör det av kärlek, så att människor inte ska bli lidande. Tyvärr är det få som jag har tagit in som har lyckats lämna sitt missbruk. Det är kanske fem personer jag känner till på mina 30 år som polis.
Flera av eleverna säger att de har hört ungefär samma saker tidigare, men att det var intressant att lyssna på föreläsningen.
– Jag har fått mycket info om droger, min mamma är intresserad av ämnet, säger Elin Marklund, 17 år.
Vi har inget intresse av att sätta dit någon, vi gör det av kärlek.