Nyligen har 36 poliser inom Piteå älvdal genomgått utbildning för att hantera det nya vapnet. Från den 1 januari 2018 kommer det nämligen att ingå i ordinarie utrustning i en testperiod på två år.
– Det kommer att finnas ett elchockvapen per patrull, förklarar Sara Sandberg.
I en lokal i Piteå polishus har poliser i operativ tjänst övat praktiska scenarion med elchockvapen. Men utbildningen innehåller även teori. Att träffas av strömstyrkan gör att alla muskler krampar och personen ramlar ihop. Effekten håller i sig i fem sekunder – tillräckligt för ett säkert omhändertagande.
Visserligen har dödsfall från andra länder där de används rapporterats men enligt Sara Sandberg är det oklart vad som, i de fallen, var dödsorsak.
– Det kan vara att personen som träffats har skadat sig vid fallet eller lidit av fysisk eller psykisk ohälsa. Det som är positivt med elchockvapen är att vi kan försöka kommunicera innan en situation eskalerar, säger hon.
Hon säger också att huvudorsaken till att polisen nu testar elchockvapen är att försöka minska våldsanvändandet.
En som genomgår utbildningen är områdespolis Mathias Strandberg.
– Jag tycker att det här är positivt. Det är ganska stort glapp mellan tjänstevapen, pepparspray och batong och vissa situationer kan vi klara med elchockvapnet utan att orsaka skador, säger han.
Vid vilka tillfällen kan det användas?
– I situationer där vi riskerar att vi eller tredje person blir skadad. En person som är väldigt aggressiv, till exempel. Istället för att vi ska brottas så är det läge att använda det här vapnet.
När är det olämpligt?
– Vi måste bedöma det utifrån omständigheterna. Men exempelvis om en person hällt brandfarlig vätska på sig, eller befinner sig i vatten med risk för drunkning eller på höga höjder.
Hur fungerar det i kyla?
– Det vet vi inte än utan det ska testas nu och även hur batterierna fungerar.
Nackdelar?
– Det är en ny produkt och vissa kanske drar sig för att använda det, trots utbildning, men vi måste ju även öva med det. Personligen tycker jag det är bra att Piteå älvdal får chansen att testa det här.
Med på övningarna i Piteå fanns också Per Fhärm, Polkonsamordnare för Västerbottens län och stationerad i Skellefteå.
– Det här är jättebra och jag tror att det kommer att minska risken för skador drastiskt. Både på oss och på de som vi ska omhänderta, säger han och tillägger:
– Jag ser inga nackdelar med elchockvapen.
– Elchockvapnet erbjuder oss ett alternativ i vissa situationer när vi tvingas använda vapen, säger Kennet Vikström, lokalpolisområdeschef Piteå älvdal.
Han säger också att den ska fungera som ett hjälpmedel för att fylla luckan mellan polisens skjutvapen och andra tvångsmedel.
– Vi hoppas också att den ska ha någon sorts preventivt syfte, tillägger han.
Elchockvapnet kan blindavfyras, en typ av varningsskott, som gör att det blixtrar. Det kan få en person som uppträder hotfullt och ska omhändertas att besinna sig.
– Det är, som sagt, ett alternativ om man ställs inför en hotfull situation. Det kan vara så att en av kollegorna tar fram elpistol och den andra har ett skjutvapen. Elchockvapnet kan skapa ett andrum så att vi kan göra ett säkert omhändertagande och det är själva huvudsyftet.
Kennet Vikström understryker att den inte ska ersätta det skjutvapen polisen har i dag och tillägger att andra syften är att försöka minska polisens användande av skjutvapen, men också att minska våld vid ingripanden. Ett sorts säkerhetstänk alltså, både för poliser och för de som omhändertas eller frihetsberövas.
– Finsk polis har haft det här alternativet ett tag och de säger att de ser en effekt vid till exempel krogbråk.
Hur många elchockvapen testar ni?
– Vi ska ha sex vapen som ska rulla på flera användare och hos oss ska nästan 40 poliser utbildas. Varför de valt oss längst i norr är för att vi har alla typer av klimat. Vi vill exempelvis testa hur vapnen fungerar i kyla.
Enligt Kennet Vikström är den också att föredra i vissa specifika situationer jämfört med pepparspray.
– Sprayen innebär att man måste sanera när den har använts. Det vi har sett är också att när någon har kunnat motstå sprayens effekt så har de oftast varit påverkade av någon typ av drog.
Vilka nackdelar ser du med elchockvapen?
– Det är svårt att säga nu, men det här försöket ska pågå i två år och kommer att utvärderas av Umeå universitet.
FAKTA/Test av elchockvapen:
I januari 2018 startar polisens försök med elchockvapen där fem polisregioner ingår i form av testgrupper (de som utrustas med elchockvapen) och kontrollgrupper (som inte har elchockvapen).
Mer än 700 poliser omfattas av försöket som pågår 2018-2019. Umeå universitet kommer sedan att utvärdera testet. Man jämför testgrupperna med kontrollgrupperna utifrån skillnader i skador, dödligt våld samt våldsnivå överlag.
Nästa steg är att ta beslut om elchockvapnet ska ingå i polisens utrustning. Lokalpolisområde Skellefteå är en av kontrollgrupperna och kommer inte att använda elchockvapen under testperioden.