Polisen om sexuella övergrepp på festivaler: ”anmäl direkt”

Förra sommaren fick polisen in flera anmälningar om sexuellt ofredande på festivaler runt om i Sverige. Det är ett problem som fått stor uppmärksamhet och skapat debatt i landet. Skelleftepolisen har sedan förra året jobbat för att förhindra brott, men det är en svår uppgift.

Foto: Foto: Jakob Wesslund

Not Found2017-07-21 08:03

Även om problemet med övergrepp på festivaler har lyfts fram i ljuset och många festivaler ökat säkerheten menar polisen att det fortfarande är svårt att gå vidare med den här typen av brott, då man ofta saknar tillräcklig information.

– Sexuella ofredanden och övergrepp på festivaler är brott som är svår att komma åt då det handlar om trånga ytor och stora folkmassor vilket försvårar arbetet med att identifiera förövarna, finns det tillräckligt många vittnen går det kanske att gå vidare med anmälan men i många fall räcker inte informationen, säger Lars Persson, ställföreträdande chef på skelleftepolisen.

Av alla anmälningar som kommer in till polisen i samband med brott på festivaler är det långt ifrån alla som resulterar i ett åtal i domstol. I fjol fick skelleftepolisen in 14 anmälningar om sexuella ofredanden i samband med Trästockshelgen varav sju stycken ledde till rättegång. Lars Persson menar att antalet anmälningar som skickas till skelleftepolisen har stigit under de senaste åren.

– Om man ser tillbaka på hur situationen såg ut för omkring tre-fyra år sedan kan man konstatera att vi fick in väldigt få, eller nästan inga anmälningar av den här typen i samband med evenemang som Trästocksfestivalen och Stadsfesten. På senare tid har problemet fått mer uppmärksamhet i media och det har blivit synliggjort i debatter så det är rimligt att tro att detta har ökat benägenheten att faktiskt genomföra en anmälan, säger Persson.

Extra vaksamma

I Skellefteå arbetar polisen aktivt tillsammans med Trästockfestivalens arrangörer för att förebygga sexuella ofredanden.

– Efter de övergrepp som skedde i Köln i Tyskland i början av 2016 fick vi direktiv från rikspolisstyrelsen att vara extra vaksamma i denna fråga och vi arbetade aktivt för att i förväg kunna förebygga den här typen av brott, något vi har fortsatt göra sedan dess säger, Ewa Öberg Öström som är kommunpolis vid skelleftepolisen och har jobbat mycket med det förebyggande arbetet.

Enligt Öberg Öström är det en ökad medvetenhet kring problemet som är nyckeln till att förebygga fall av sexuellt ofredande och övergrepp. Under det gångna året har polisen därför hållit regelbundna samtal med festivalarrangörer och andra verksamheter med alkoholtillstånd så som barer och klubbar i syfte att informera om vilket ansvar de har och hur man kan förhindra övergrepp på bästa sätt.

– Det är ofta unga personer som drabbas av sexuellt ofredande så det är viktigt att vuxenvärlden reagerar och att man vet hur man ska agera när man ser ett övergrepp eller får höra om det. Att som bartender eller vakt reagera direkt om man ser något eller hör något, säga ifrån, ta ett foto på förövaren om man kan och ta kontaktuppgifter till tjejen så att polisen kan ringa upp senare om det behövs, säger hon.

Besökt skolor

Polisen har även genomfört löpande besök på gymnasieskolorna i Skellefteå för att prata med ungdomar vad lagen säger om sexuella ofredanden, enligt Öberg Öström är det många som inte vet när en gräns passeras och att man som tjej har rätt att anmäla.

– Många har inte koll på vad som faktiskt gäller och att man har rätt som tjej att bli lämnad ifred och att det inte är något skämmigt i att anmäla att man har blivit tafsad på, tvärtom. Det handlar om en upplysningsfråga och budskapet är att den här sortens övergrepp aldrig ska tolereras, säger hon.

Ewa Öberg Öström menar att det upplysningsarbete och kampanjer som genomförts av polis och ideella aktörer runt om i landet leder till att fler vågar göra en anmälan efter att de upplevt ett sexuellt ofredande.

– Det är bra att problemet uppmärksammas av samhället, ju mer vi gör insatser för att försöka stoppa övergreppen och ju större fokus får frågan och det slutar vara ett stigma för de som drabbas. Om vi ska kunna förebygga den här typen av brott är det viktigt att en anmälan faktiskt görs och att förövarna ställs till svars. Det ger ringar på vattnet och är en tydlig signal på att vi i vårt samhälle inte tolererar sådana dumheter, säger hon.

”Relativt få brott”

Trots att polisen fått in fler anmälningar jämfört med tidigare år betonar Lars Persson att Skellefteås båda festivaler brukar gå lugnt till.

– Jag ser det ändå som att Stadsfesten och Trästockfestivalen är bra tillställningar där det brukar förekomma relativt få brott, både när det gäller sexuellt ofredande och brott av annan karaktär. Det är dock väldigt viktigt att man anmäler så fort man kan om man blir utsatt för ett brott, om vi får in en anmälan snabbt är chansen högre att det går att ta det vidare till domstol, säger han.

undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!