På kritiken från IGV 5 (se texten intill) så svarar han att det finns en aktivitetsplan för narkotika inom lokalpolisområde Skellefteå. Dessutom säger han också att man sedan en tid tillbaka skapat förutsättningar för nya arbetssätt för att stävja drogmissbruk bland unga.
– Traditionellt så har vi jobbat med narkotika på gatunivå. Nu jobbar vi mer underrättelsestyrt och det har gjort att vi har hittat fler unga som vi inte hade koll på tidigare.
Ska inte frågan om droger bland unga vara ett av era prioriterade arbetsområden, rent generellt?
– Det är den. Vi avsätter större resurser än tidigare för att arbeta mot narkotika och nu har vi mer muskler för att jobba med den frågan. Vi har till exempel resursteam och vi har skapat förutsättningar sedan en tid tillbaka för att strypa tillflödet av narkotika, säger Lars Westermark.
Han menar också att alla aktörer kring unga bör samarbeta och att det krävs mängder av aktiviteter för att nå framgång. Inte bara polisiära insatser.
IGV 5 ingår ju som en part i Frisgrupperna. De vet hur det ser ut på skolorna och vill jobba mer med insatser mot narkotika bland unga. Hur ser du på det?
– Det är jättebra men vi har begränsade resurser, så är det, och vi måste göra vissa val.
En del i polisens arbete mot droger, som han lyfter fram, är satsningen för att stärka centrumkärnan i Skellefteå. Det, i sin tur, är kopplat till medborgarlöften.
– Med polisen som huvudman har Skellefteå kommun ansökt om att ha ordningsvakter med vissa polisiära befogenheter i centrum och när vi sjösätter det så tror jag att det ska ge mersmak.
Enligt Lars Westermark är andelen poliser som arbetar koncentrerat mot droger lika många i dag som 2017. Han understryker än en gång att man jobbar på ett annat sätt och tillägger:
– Jag tror att det går att förändra attityderna kring droger, men alla måste greppa frågan.
När det gäller screening av unga för att upptäcka drogmissbruk är han positiv.
– Det skulle möjliggöra en tidigt upptäckt för vårdnadshavare.
Vi avsätter stora resurser för att arbeta mot narkotika och nu har vi mer muskler för att jobba med den frågan.