Plättfest i Umeå: ”Skellefteå tar över Folkkök den femte februari”

Systrarna Ida-Maja och Moa-Stina Lindström kommer från Skellefteå, bor i Umeå och planerar just nu för en riktig plättfest: ”Skellefteå tar över Folkkök den femte februari”, säger Moa-Stina.

Många portioner. Vid varje tillfälle så lagas det mellan 150 till 200 portioner mat på Folkkök och all mat är vegansk. Foto: Ida-Maja Lindström

Många portioner. Vid varje tillfälle så lagas det mellan 150 till 200 portioner mat på Folkkök och all mat är vegansk. Foto: Ida-Maja Lindström

Foto: Foto: Ida-Maja Lindström

Not Found2017-01-30 06:15

Folkkök är ett nätverk som startade i Umeå på 1990-talet och vill inspirera till vegansk matlagning. Överskottet går till djurskydd och djurrättsprojekt. Systrarna är veganer så konceptet passar perfekt. Det går ut på att organisationen får nyttja Hamnmagasinet i Umeå och sälja vegansk mat till självkostnadspris tre söndagar varje månad. Allt arbete sker ideellt.

Rent praktiskt tar olika grupper (medlemmar) och volontärer varsin helg med fullt ansvar för planering, matlagning och servering. Och enligt systrarna funkar det utmärkt.

– Vi brukar planera mat för mellan 150 till 200 personer för det brukar alltid vara mycket folk, säger Ida-Maja.

De säger också att stämningen alltid är god på Folkkök.

Blev volontär

Deras engagemang kring Folkkök började med att Ida-Maja var där som besökare, sedan som volontär när en kompis hade en ansvarshelg och för två år sedan hade hon själv sin första ansvarshelg. Då fick hon hjälp av Maja-Stina, som just flyttat till Umeå.

Och den femte februari blir det plättfest i Skellefteåanda på Folkkök.

– Det blir också ett par bönröror, ja det blir lite sött och lite salt, säger Ida-Maja.

Enligt systrarna är ett hundratal personer engagerade i Folkkök, som hela tiden lockar fler.

För duon är veganism en del i att leva hållbart och att sprida den effekten.

– Det viktigaste för mig är hur vi förvaltar den kunskap vi har om hur vi påverkar miljön, vår hälsa och djurhållning. För ett hållbart samhälle måste vi planera vår produktion och konsumtion bättre, säger Ida-Maja och Moa-Stina nickar.

Och effekten har också spridit sig till familjen i Skellefteå. För även om de inte alltid är överens i alla politiska frågor, samlas hela familjen kring god, hälsosam och klimatsmart mat.

– I vår familj finns även vegetarianer och flexitarianer, säger Ida-Maja.

Ska ni starta Folkkök i Skellefteå?

– Jag har tänkt tanken, det eller ett veganskt kafé på heltid, säger Moa-Stina.

För ett hållbart samhälle måste vi planera vår produktion och konsumtion bättre.

undefined
Många portioner. Vid varje tillfälle så lagas det mellan 150 till 200 portioner mat på Folkkök och all mat är vegansk. Foto: Ida-Maja Lindström
undefined
God stämning. Ida-Maja och Moa-Stina säger att Folkkök sprider glädje och är en social mötesplats för många. Foto: Ida-Maja Lindström
undefined
Vegansystrar. Moa-Stina och Ida-Maja är bosatta i Umeå och brinner för veganism där Folkkök är en del i helheten. Foto: Jeanette Lövgren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om