Personal i vården: ”Inte vårt huvudansvar” – revisorer kritiska

Revisorerna vid Västerbottens läns landsting kritiserar hälso- och sjukvårdsnämndens arbete kring personalfrågor.

Not Found2017-12-20 09:03

Landstingets revisorer meddelade i november att landstingsstyrelsen och hälso- och sjukvårdsnämnden behöver få ett bättre grepp om sina ansvarsområden.

I november uppmärksammades också styrelsens och nämndens ekonomiska sits.

Läs också:  Prognosen – 320 miljoner back innan årets slut

Revisorerna tycker inte hälso- och sjukvårdsnämndens uppföljning av personal- och kompetensförsörjning är tillräckligt bra.

–  Jag tycker inte att vi har varit lata när det gäller de här frågorna, säger nämndordförande Karin Lundström (S).

Hon hänvisar till landstingets HR-stab, som ansvarar för personal- och organisationsfrågor.

– Det här är inte vårt huvudansvar, personalenheten ska serva alla. Vi har kanske varit för dåliga på att ge dem uppdrag, men nog tycker jag att vi har gjort det ibland.

”Många års synder”

Karin Lundström (S) berättar att landstinget satsat på att utbilda fler ST-läkare, specialistsköterskor och barnmorskor i länet – men frågan har ännu lång väg att gå.

– Det här beror på många års synder. Ska man ha en löpande kompetensförsörjning så går det inte att bara titta några år framåt, utan det kan ta ganska lång tid.

Revisorerna uppmärksammar också de aktiviteter som redan pågår. Det arbetas med arbetsmiljö och kompetensutveckling på varje enskild enhet.

– Den långsiktiga, övergripande planeringen kan man lägga på personalavdelningen, sedan måste det finnas mycket ledaransvar på varje enhet. Det ska vi naturligtvis stötta, säger Karin Lundström (S).

Västerbottens läns landsting har ett uttalat mål att vara oberoende av hyrläkare till 2019.

– Det betyder inte att vi inte kan ta in hyrläkare när man måste göra det, det kommer garanterat att ske ändå, men vi vill ändå minska det. Förhoppningsvis kan vi satsa de pengarna på vår egen personal i stället.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!