I Vårdförbundets sommarrapport ingår landets samtliga län. Det är de lokala avdelningarna som svarat på enkätfrågor om sommarsituationen, efter samråd med lokala förtroendevalda samt medlemmar. Hela 85 procent har upplevt en större eller en allvarlig brist på sjuksköterskor. Västerbotten nämns som ett av åtta län där det varit ”synnerligen besvärligt.”
Västerbotten är även det län, tillsammans med bland andra Stockholm, Skåne och Västra Götaland, där barnmorskebristen varit påtaglig.
Hur löste då arbets- givarna bemanningssituationen?
Det gjorde man inte, enligt Vårdförbundet: ”Arbetsgivaren har dumpat problemen på sjuksköterskor och barnmorskor” sammanfattar man.
Personalen har: Frivilligt eller ofrivilligt fått flytta sin semester. Arbeta övertid, dubbla pass eller så har arbetsgivaren brutit semesterperioder.
De flesta län har även ökat användningen av bemanningsföretag.
”Hårresande”
Vårdförbundet i Västerbotten har kompletterat med egna enkäter. De visar att sex av tio medlemmar anser att patientsäkerheten brustit, som en följd av det pressade läget.
Johan Larson är ordförande för Vårdförbundet Västerbotten.
– Det är hårresande. Arbetsgivarens återkommande ursäkt är ungefär ”Åh, vi väntade oss en tsunami, det blev bara en stor översvämning”. Allvarliga problem håller på att normaliseras, säger han.
Ann-Christin Sundberg, verksamhetsområdeschef, sammanfattade nyligen sommaren: ”Trots en hög belastning har situationen varit hanterbar.”
”Duger inte”
Det duger inte, enligt Johan Larson. Beskrivningen av läget blir allt mer generaliserad, ju högre uppifrån den kommer.
– Det är bara i själva vårdmötet som man kan göra en bedömning av patientsäkerheten. Vad personalen på golvet säger måste väga tyngre.