Påsk – en helg med mycket socker och lite sill

När det gäller påskmaten viker vi av från traditionerna. En generationsväxling pekar på att en nyare tradition till påsk är godis i massor.

POPULÄRAST. Choklad i lösvikt går åt mest, berättar Camilla Rönnhager. Foto: Annika Eriksson.

POPULÄRAST. Choklad i lösvikt går åt mest, berättar Camilla Rönnhager. Foto: Annika Eriksson.

Foto: Foto: Annika Eriksson.

Not Found2015-04-02 11:00

– Påskhandeln ökar lite mer i år eftersom den passar in lönemässigt, säger Åke Persson, Ica Maxi.

Påsk, jul och midsommar är stora mathelger och på matfronten är det sill och gravad lax som går åt mest.

– Men det viker man av lite från traditionerna, det är inte så mycket påskmat som gäller längre. Man kan lika gärna äta pizza.

Att laxen är populär såhär års bekräftar Mattias Olsson, butikschef på Willys.

– Det säljs mycket frukt och lax. Påsken är lite som ett minijulbord på något vis, det ska ätas sallader och sill. Men sillen är en grej där man märker en generationsväxling, det är väldigt mixat.

Det skiljer åt lite mellan högtiderna, menar han.

– Julmaten är lite mer traditionell. Nu på senare år verkar påsken bara räcka en dag, och är lite som midsommar på det sättet.

Det som huvudsakligen handlas till påsk är godis, trots att försäljningen av sockriga produkter har gått ner de senaste åren.

– Det säljs mindre godis generellt, men påsken är fortfarande en extrem godishelg.

Det är framförallt lösviktsgodis som gäller.

Camilla Rönnhager fyller på lösviktsgodiset och har koll på vilka sorter som är populärast.

– Förutom påskägg så går det åt väldigt mycket Center just nu. Visserligen går det åt mycket av allt just nu när det är billigt, säger hon.

undefined
POPULÄRAST. Choklad i lösvikt går åt mest, berättar Camilla Rönnhager. Foto: Annika Eriksson.
undefined
GIVET. Påskäggen har högsäsong, visar Åke Persson. Foto: Annika Eriksson.
Vad är ditt favoritgodis?
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om